Päärata pääsemässä isoille EU-rahoille

LIIKENNE EU-komissio antaa pian esityksen seitsemän vuoden budjettiraamista, johon sisältyy Tampereenkin kannalta tärkeä tieto.

EU:n liikenne- ja matkailuvaliokunnassa olevan Merja Kyllönen mukaan komission toukokuun alun esitys tuonee Tampereellekin hyviä uutisia. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Suomen päärata Helsingistä Tampereen kautta Tornioon on nousemassa Euroopan liikenteen ydinverkkokäytävään.

Mukaan ydinliikenneverkkokäytävään pääseminen tarkoittaa käytännössä sitä, että parannusinvestoinneille on huomattavasti helpompi saada Verkkojen Eurooppa -rahoitusta, josta jaetaan avokätisimmät avustukset merkittäville ydinverkkokäytävien liikennehankkeille.

Euroopan komissio tekee toukokuun alussa ehdotuksensa EU:n seitsemän vuoden rahoituskehyksestä vuosille 2021–2027. Päätös ydinliikenneverkon kasvattamisesta on osa kehystä.

EU:n liikenne- ja matkailuvaliokunnassa oleva Merja Kyllönen (vas./GUE/NGL) uskoo vahvasti, että pääradan lisääminen Helsingistä Tornioon osaksi ydinverkkokäytävää on komission ehdotuksessa.

– Odotusarvo on suuri. Etukäteen on vannotettu, että isoja laajennuksia ei pystytä tekemään, mutta pääradalle on hyvät perustelut. Pohjoinen ulottuvuus on tärkeä asia ja tämä avaisi kuljetusreittiä koillisväylälle. Pääradan parantaminen nivoutuu myös Rail Balticaan.

Vaikka EU-parlamentti pääradan korkeamman statuksen siunaisikin, täytyy rahoitus kuitenkin hakea erikseen. Liikennehankkeet saavat rahoituksesta keskimäärin 10–50 prosenttia.

– Kaikki riippuu siitä, kuinka hyvin hakemukset onnistutaan nivomaan budjettikauden tavoitteiden kanssa. Niitä voivat olla muun muassa ympäristö, työllistäminen tai valtioiden välinen yhteys, sanoo Kyllönen.

Valiokunnan varajäsenen Henna Virkkusen (kok./EPP) mukaan Euroopan tärkeimpien rataverkkoyhteyksien loppuminen Suomen etelärannikolle on näyttänyt kartalla erikoiselta.

– On henkisesti tärkeää osoittaa, että Suomi ei lopu Etelä-Suomeen. Meillä on merkittäviä logistisia tarpeita koko maassa. Uskon, että tämä saa vahvan tuen myös jatkokäsittelyssä.

Tähän mennessä Suomeen on ulottunut vain kaksi ydinverkkokäytävää. Skandinavia–Välimeri- ja Pohjanmeri–Itämeri-käytävät kulkevat Naantalista ja Helsingistä itärajalle.

Päärata on tähänkin mennessä kuulunut Euroopan liikenteen ydinverkkoon, mutta vasta osaksi ydinliikenneverkkokäytävää nouseminen avaa sille mahdollisuuden suurimpiin avustuksiin.

Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtajan Hannele Räikkösen mukaan pääradan saaminen osaksi liikenteen ydinverkkokäytävää on ollut Pirkanmaan tärkeimpiä edunvalvontatehtäviä.

– Tämän eteen on ponnisteltu jo vuosia. Saavutettavuus on Tampereelle ja koko maakunnalle erittäin tärkeä asia.

Räikkösen mukaan pääradan saaminen komission ehdotukseen on vasta osavoitto. Nyt edunvalvontatyön näkökulmaa pitää muuttaa.

– Budjettiraami vaatii vielä EU-parlamentin hyväksynnän, joten nyt pitää varmistaa, että mepit eivät muuta esitystä. Lisäksi pitää varmistaa, että Verkkojen Eurooppa -ohjelmaan tulee kunnon rahoitus ja tämä vaatii vielä jumppaamista – myös Suomen kantojen osalta.

Komission esitys julkistetaan 2. toukokuuta ja eri sektorien ohjelmaesitysten pitäisi tulla ulos 29. toukokuuta. Tämän jälkeen esitykset menevät Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden käsiteltäviksi.

– Haaveena saada tämä ulos vielä tällä parlamenttikaudella, mutta realiteetti taitaa olla, että kolmikantaneuvottelut ovat vasta EU-vaalien jälkeen eli silloin päästäisiin alkuun Suomen puheenjohtajakaudella ja sopu pitäisi saada aikaan viimeistään 2020, ynnää Kyllönen.

Verkkojen Euroopan rahoituskauden 2014–2020 liikennealan budjetti on 26,250 miljardia euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 2. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 3. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 4. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 5. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 6. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 7. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 11. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 12. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.