Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TTT antoi nuorille äänen – Suomi 27/4 Irtiottoja on tärkeä puheenvuoro nuorten tarpeista ja toiveista

TEATTERIARVIO TTT:n johtaja Maarit Pyökäri antoi nuorille tilat Klubilta ja mahdollisuuden ikimuistoiseen teatterin tekemiseen. Suomi 24/7 Irtiottoja kertoo vapautumisesta.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Marko Taiminen ohjasi vuosi sitten TTT:lle Kaaret -näytelmän. Esittäjät löydettiin Hervannasta ja lähes kaikki olivat ensi kertaa tekemisissä teatterin kanssa. Taiminen koosti miesten elämäntarinoista ja kokemuksista koskettavan kokonaisuuden.

Nyt Marko Taiminen on saanut yhteistyöhön Sopimusvuori ry:n Verstaan nuoret. Esityksen käsikirjoitus on syntynyt heidän kokemuksistaan ja ajatuksistaan nyky-yhteiskunnasta. ”On kamalaa, kun ei voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin” on yksi keskeisistä nuorten mielipiteistä.

Suomi 24/7 Irtiottoja koostuu lyhyistä kohtauksista kuin nettikeskusteluissa. Välillä ollaan vakavien asioiden äärellä, välillä tehdään hauskaa pienin keinoin kuten kahdessa saunakohtauksessa.

Esitys alkaa viisaan opetusneuvos Yrjö Kallisen sanoilla: ” Me olemme unessa...”. Sen jälkeen kokonaisuus jakautuu kolmeen osaan: Kahleissa, Murtumispiste ja Vapautuminen.

Pohdintaa aiheuttaa, miten vaikeaa on olla nuori aikuinen – ei enää teini, mutta ei vielä aikuinenkaan – ainakaan vanhempien mielestä. Ja miten voi olla rohkea ja vapautua omista ja muiden asettamista velvoitteista? Miten olla itsenäinen ja oma itsensä, kun vaatimukset ovat yhä suuremmat? Miten pystyy olemaan vahva ja kuitenkin herkkä?

Nuoriin kohdistuvat paineet ovat kovat: pitäisi olla kaunis, täydellinen, menestyvä, sosiaalinen, älykäs, pärjätä opinnoissa, valmistua hienoon ammattiin. Entä jos rahkeet eivät riitä, jos oletkin introvertti, estynyt, ahdistunut tai pelokas – kuka silloin auttaa? Vanhemmilla on omat kiireensä, eivätkä he aina jaksa tai huomaa lastensa pahaa oloa. Nuori voi jäädä yksin ja syrjäytyä.

Suomi 27/4 Irtiottoja on tärkeä puheenvuoro nuorten tarpeista ja toiveista.

Ohjaaja Marko Taiminen on tehnyt upean työn antamalla nuorten äänen kuulua. Tanssipedagogiksi valmistumassa oleva Taiminen on luonut esitykseen myös monipuolisen koreografian.

Puisista pölleistä koostuva lavastus jättää tilaa ajatuksille ja muuntuu näppärästi vaikka saunaksi.

Nuorten innostus teatterin tekemiseen välittyy katsomoon vahvana. Tällaista tilaisuutta ei usein tule eteen ja on hienoa, että Tampereen Työväen Teatteri on antanut nuorille ainutkertaisen mahdollisuuden.