Miten tehdään kaupunkiympäristöä älykkäämmäksi katuvaloverkolla? – Sitä pohditaan Tampereella kesäkuussa

Miten katuvaloilla voidaan tehdä kaupungista älykkäämpi? Sitä selvitellään Tampereella lähikuukausina. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Voiko katuvaloverkolla vaikuttaa siihen, miten älykäs kaupunkiympäristö on? Sitä selvitetään Enlighten Tampere -innovaatiokilpailulla, johon kutsutaan yritysryhmiä ideoimaan ratkaisuja älykkään kaupunkiympäristön kehittämiseksi katuvaloverkkoa hyödyntämällä.

Enlighten Tampere -hackathon pidetään 4.–5. kesäkuuta Kampusareenalla Tampereen teknillisellä yliopistolla.

– Tavoitteena on etupäässä ulkoinfra-alueilta muodostuvan tiedon hyödyntäminen, mutta muutakin tietoa voi hyödyntää. Kaikki kaupungin avoin data on käytettävissä, kertoo projektipäällikkö Mika Heikkilä 6Aika CityIoT-hankkeesta.

Kisassa voi myös ideoida, kuinka katuvaloverkkoon liitetyt laitteet voisivat kerätä dataa ja kuinka dataa voidaan hyödyntää eri toiminnoissa. Esimerkiksi katuvalaistus voisi reagoida valon lisäksi myös muihin mitattaviin asioihin, joilla valaistuksen ohjausta voidaan optimoida - mm. sääolosuhteisiin, jalankulkijoiden ja muun liikenteen määrään. Tampereen kaupunki toivoo saavansa innovaatioita ja ratkaisuja uusien palvelujen tarjoamiseksi kaupunkilaisille. Kaupunki voi käyttää ratkaisuja myös liikennejärjestelyjen suunnittelussa ja kunnossapidossa.

Kilpailu toteutetaan hankintamenettelynä, ja parhaat tiimit pääsevät toteuttamaan suunnitelmansa Tampereen kaupungin kanssa. Kilpailun käytännön järjestelyistä ja fasilitoinnista vastaa IndustryHack Oy.

– Tampereen tavoitteena on olla teknologisen kehityksen mallikaupunki ja alusta yritysten liiketoiminnan kehittämiselle. Haluamme kehittää ja tarjota ratkaisuja, jotka parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua ja alueemme kilpailukykyä. Hackathon on yksi tapa tuottaa uusia kaupunkiympäristössä toimivia innovaatioita yhteistyössä yritysten kanssa. Se on vähemmän käytetty kilpailutuksen muoto, jolla kaupunki esittää haasteen ja parhaiten ratkaisseen yrityksen tai yritysten tuote pääsee kokeiluun, kertoo Smart Tampere -ohjelman johtaja Tero Blomqvist

Juttua päivitetty 26.4. kello 16.29: Muokattu otsikkoa totuudenmukaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.