Tampereen Puutarhaseura käy läpi sukupolvenvaihdosta – "Nuorten jäsenmäärä on voimakkaassa kasvussa"

YHTEISÖ Puutarhanhoidossa riittää hohtoa yli sadaksi vuodeksi. Tampereen Puutarhaseura on perustettu jo tsaarin aikana.

Tampereen Puutarhaseuran puheenjohtaja Marita Alanko toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi seuraan. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Tässäpä hupaisa orvokin nimi: Viola Floral Power Stone Washed Denim eli lyhyesti kivipestyt farkut. Marita Alangolla on kotona noin 80 farkun taimea kasvamassa.

– Valitsin lajikkeen nimen perusteella. Itse asiassa olen hurahtanut kasvien nimiin, hän paljastaa.

Alanko on Tampereen Puutarhaseuran puheenjohtaja ja samalla ”muutosjohtaja”, sillä seurassa on käynnissä sukupolvenvaihdos.

– Nuorten jäsenmäärä on voimakkaassa kasvussa, mikä on ilahduttavaa. Hallituksen jäsenistä puolet on nuorempaa sukupolvea. Heistä toivon jatkajia.

Uusi sukupolvi on muun muassa luotsannut seuran sosiaaliseen mediaan. Sukupolvenvaihdos ei silti tarkoita seurassa sitä, että iäkkäämmät harrastajat unohdetaan.

– Kuulun itsekin mummi-mimmukka-sukupolveen. Kokeneiden harrastajien tietämystä ja osaamista ei kannata sivuuttaa, sillä kaikkea ei kannata opetella kantapään kautta.

Seuran toiminta pohjautuu some-aikakaudellakin ihmisten kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen.

– Meillä käy säännöllisesti luennoitsijoita ja järjestämme teemailtoja. Tänä keväänä olemme tehneet yhdessä muun muassa kokedamoja.

Nimestään huolimatta seura toimii myös Tampereen ympäristökunnissa.

– Lähdemme mielellämme erilaisiin tapahtumiin niin Tampereelle, naapurikuntiin kuin kaupunginosiinkin, jos puutarhailu sopii tapahtuman ohjelmaan, Alanko vinkkaa.

Seura nähdään alkukesällä muun muassa Tampereen Vihreän viikon toritapahtumassa Tammelantorilla 4. kesäkuuta ja Härmälän omakotiyhdistyksen kesänavauksessa Härmälänpuistossa 6. kesäkuuta.

Myös taannoiset Supermessut oli seuralle menestys.

– Saimme siellä taas lisää jäseniä, Alanko iloitsee.

Tampereen Puutarhaseura on perustettu jo tsaarin aikana. Vuosi oli 1896. Perustajajäsenet olivat muun muassa kauppa-, seurakunta- ja kaupunginpuutarhureita. Kaikki miehiä. Harrastajia alettiin ottaa mukaan vasta 1960-luvulla.

Nyt seuraan mahtuu monenlaista jäsentä aina parvekeviljelijöistä ammattilaisiin.

– Meiltä löytyy valtava määrä tietämystä. Olen huomannut, että parhaimmat vinkit saa, kun osallistuu seuran jäsenten kanssa puutarhavierailuille. Siellä oppii aina uutta. Järjestämme säännöllisesti retkiä niin koti- kuin ulkomaillekin. Olisitpa nähnyt meidät Virossa. Kotiin tultiin puiden ja pensaiden kanssa. Siinä oli linja-autonkuljettajalla tekemistä saada meidät ja kasvit mahtumaan autoon.

Seuraava yhteinen reissu tehdään toukokuussa Lontoon legendaariseen RHS Chelsea Flower Show´hun. Sadonkorjuuretkelle suunnataan syyskuun lopulla Lohjansaaren hedelmäpuulajipuistoon Fruticetumiin.

– Näistä tulee sitten päivityksiä Facebookiin, Alanko lupaa.

Lisätiedot seurasta: www.tampereenpuutarhaseura.fi. Seura löytyy myös Facebookista ja Instagramista.

Näillä orvokeilla on hauska nimi: Viola Floral Power Stone Washed Denim eli lyhyesti suomennettuna kivipestyt farkut. Marita Alanko on kasvattanut ne siemenistä.

Marita Alanko kasvattaa lobeliat itse keräämistään siemenistä, jotka ovat kuin pölyä. Istutus tapahtuu siten, että kevyesti kostutettu tikku käytetään siemenpussissa, minkä jälkeen tikkua pyöritetään hetki mullassa. Kun lobelian siemenet ovat itäneet, ne voi siirtää lusikalla isompiin purkkeihin. Alemmassa kuvassa koulitut lobeliat ovat omissa purkeissaan.

Itse kasvatetut lobeliat kuvassa etualalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 11. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 12. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.