Internetissä provosoivat löytävät poliisista aina kaverin

SOSIAALINEN MEDIA Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikko kehottaa miettimään, onko kaikkien onnettomuuskuvien julkaisu aivan tarpeellista.

Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Niina Juurakko-Vesikko sanoo, että poliisilla on korkea kynnys lähteä toimimaan internetissä erotuomarina. Halukkaat kuitenkin saavat aina poliisikaverin. Petteri Mäkinen

Pekka Ruissalo

Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikko tunnetaan naisena, joka tekee ahkerasti töitä. Nykyisin työpäivään tuo lisämittaa välillä myös sosiaalinen media, jossa sielläkin poliisin erotuomaritaitoja välillä vaaditaan.

– Poliisilla on keskimäärin aika korkea kynnys lähteä puuttumaan ihmisten provosointiin. Voi tietysti ajatella, onko kynnys joskus turhankin korkea. En näe, että aivan kaikkeen on tarpeen edes puuttua, Juurakko-Vesikko sanoo.

Sisä-Suomen poliisilla ei ole erillistä nettipoliisia, joka päivystäisi tai kommentoisi sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan nyt on kokeiltu sitä, miten monella tavalla yhteisöpalvelu Twitteriä voidaan hyödyntää poliisin tiedottamisessa. Mahdollisuus tarvittaessa hyvinkin lyhyisiin tiedonantoihin on koettu ainakin toistaiseksi hyvänä.

– Jos ajatellaan nettipoliisin toimintaa, yleensä sellaiset ihmiset jotka haluavat toden teolla provosoida vaikkapa Twitterissä merkitsevät jokaikisen suomalaisen poliisilaitoksen viestiinsä mukaan. Tällä valikoimalla löytyy tietysti jo sitten varmasti joku poliisi kommentoimaan, Juurakko-Vesikko sanoo asiasta.

Sitten on tapauksia, jossa tavalliselta kansalaiselta saattaa älypuhelimen huumassa unohtua tyystin hyvät käytöstavat ja toisen ihmisen kunnioitus. Viestintäpäällikkö vetoaa painokkaasti siihen, että ajatella kannattaa aina kaksi kertaa, ihan kaikenlaisissa tilanteissa.

– Sellainen käy esimerkiksi, että on ihminen joka on saapunut kolaripaikalle, ja kolarista on aiheutunut kuolemantapaus. Otetaan kuva ja julkaistaan se sosiaalisessa mediassa, ja kuvasta on tunnistettavissa auto ja auton kautta henkilö, joka on menehtynyt. Vetoaisin kaikkiin, että tällaisen kuvan julkaisua kannattaa miettiä todella vakavasti. Siinä vaiheessa puhutaan kuitenkin tutkinnan siitä vaiheesta, jossa poliisi on viemässä omaisille suruviestiä, huomauttaa Nina Juurakko-Vesikko.

Sosiaalinen media näkyy viestintäpäällikön työssä silläkin tapaa, että välillä sitä kautta saattaa tulla vastaan tietoa, josta on hyötyä tietyn rikostapauksen selvittämisessä.

– No, joistain kuvista saattaa olla tutkinnallista hyötyä. En suoranaisesti muista, onko joku saamani viesti varsinaisesti ratkaissut rikostutkintaa, Juurakko-Vesikko pohtii aiheeseen liittyen.

Nina Juurakko-Vesikko

Sisä-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö ja ylikonstaapeli.

Työtehtäviä viestinnän laidasta laitaan: operatiivisten tilanteiden viestintää, tiedotteiden kirjoittamista ja poliisin toiminnan esittelyä.

Harrastaa crosstrainingia ja lukemista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.