Suomalaisfirma puristi huippuluokan kaiuttimen kätevään kokoon – "Parasta laatua tässä kokoluokassa"

INNOVAATIOVaativaan ammattikäyttöön suunniteltuja kaiuttimia löytyy myös kodeista.

Jussi Väisäsen mukaan Genelec 8351:n eteen on tehty mittavasti työtä.

Teija Varis

Genelecin Iisalmen tehtaalla suunnitellun ja valmistetun kaiuttimen kotelo, akustiset ratkaisut, elementit, elektroniikka ja ohjelmistot ovat suomalaisen insinööriosaamisen tulosta. Vastaavia ei löydy markkinoilta. Vaativaan ammattikäyttöön suunnattu Genelec 8351 -kaiutin on nyt ehdolla suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajaksi.

Genelec Oy:n akustiikkapuolen tiiminjohtajan Jussi Väisäsen mukaan innovaation ydin on uudenlainen tarkkailukaiutin, jossa on saatu aikaan kaksi merkittävää parannusta markkinoilla jo oleviin tuotteisiin verrattuna.

– Ensimmäinen parannus on se, että suurikokoisen kaiuttimen kyky suunnata ääntä laajalla taajuuskaistalla on saatu toteutettua fyysisesti huomattavan pienessä kaiuttimessa. Toinen parannus on, että kaiutin on pistemäinen äänilähde, joka säteilee ääntä entistä hallitummin ja laajalla taajuuskaistalla kaikkiin suuntiin.

Genelecin kaiuttimia käytetään muun muassa äänitysstudioissa, äänitarkkaamoissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Yli 3 000 euron hintaisia kaiuttimia löytyy kuitenkin myös äänentoiston harrastajien kodeista.

– Se tarjoaa parasta laatua mitä tässä kokoluokassa on saatavilla. Takana on vuosien tutkimus- ja tuotekehitystyö, ja sen teknisestä etumatkasta kertoo jotain sekin, että varsinaista haastajaa sille ei ole ilmestynyt vieläkään yli kolme vuotta julkistamisen jälkeen.

Tavoitteiden saavuttamiseksi kaiuttimessa on käytetty useita ennennäkemättömiä ja patentoituja ratkaisuja. Sellainen on esimerkiksi uudenlainen koaksiaalielementti, joka tuottaa korkeat äänet ja keskiäänet.

– Bassotaajuuksia toistavat kaiutinelementit taas on kätketty kaiuttimen etupinnan alle, ja äänen säteily tapahtuu pienistä aukoista, Väisänen selvittää.

Uuden innovaation lähtökohta on Väisäsen mukaan aina joko ajatus toiminnallisuudesta tai asiakkaan ongelma, jota lähdetään tuotteen kautta ratkaisemaan.

– Genelec 8351 -innovaatiossa päätavoitteinamme olivat sekä hallitun suuntaavuuden ulottaminen matalammille taajuuksille aiempiin rakenteisiin verrattuna, että laajakaistaisen pistemäisen äänilähteen toteuttaminen.

Työ lähti liikkeelle siitä, että tavoitteet pilkottiin pieniin osiin. Sen jälkeen niitä ryhdyttiin järjestelmällisesti ratkaisemaan.

– Nopeasti kuitenkin havaitsimme, ettei markkinoilta löydy komponentteja, joita voitaisiin suoraan hyödyntää. Siksi kaikki rakenteellisesti merkittävät komponentit oli suunniteltava ja suurelta osin myös valmistettava itse.

Uusien ratkaisujen synnyttäminen on Väisäsen mukaan aina riskialtista. Tavoitteissa pysyminen vaatii jatkuvaa riskianalyysiä.

– Systemaattinen ongelmanratkaisu luo kuitenkin edellytyksen monimutkaisenkin järjestelmän hallitsemiseksi luotettavalla tavalla, hän sanoo.

Innovaation eteen on Iisalmen tehtaalla tehty Väisäsen sanojen mukana valtava määrä työtä.

– Taloudelliset panostukset ovat niin työmäärän kuin työkalukustannuksienkin osalta olleet mittavat.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät. Genelec 8351 -kaiuttimen takana oleva tiimi tulee jatkamaan asiakkaiden ongelmien ratkaisemista ja uusien innovaatioiden kehittämistä.

– Mutta ilman Ilpo Martikaista, joka menehtyi alkuvuodesta 2017 pitkäaikaisen sairauden murtamana, Väisänen sanoo.

Ilpo Martikainen oli Genelecin perustaja ja audiotekniikan tienraivaaja. Hän osallistui aktiivisesti Genelecin toiminnan kehittämiseen loppuun saakka.

Tällainen kilpailu

Kuusi huippuinnovaatiota kisaa tänä vuonna suomalaisesta insinöörityöpalkinnosta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Tänä vuonna ehdolla oli yhteensä 25 työtä, ja shortlistalle valittiin kuusi ehdokasta. Ehdolla ovat Aalto-1- ja IcEye -satelliittiohjelmat, Genelec 8351 -kaiutin, Linkker-sähköbussi, Sulapac eli biohajoava pakkausmateriaali, Visedo Oy:n tehoelektroniikka työkoneiden sähköistämiseksi sekä meriteollisuusinnovaatio, joka ei halua nimeään vielä julki.

Palkinnon saaja julkistetaan toukokuun puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.