Roskajuoksu rantautui Suomeen – "Uskomattoman hyvää treeniä pakaroille"

Jari Pietiläinen

Plogging eli roskajuoksu on rantautunut Suomeen. Siivouspäivä järjestää organisoidun roskajuoksun joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai koko kesän ajan. Ensimmäinen yhteislähtö on sunnuntaina 6. toukokuuta.

Ruotsissa muoti-ilmiöksi noussut roskajuoksu rantautuu nyt Suomeen, kun Yhteismaa ry:n Siivouspäivä järjestää joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai organisoidun yhteislähdön koko kesän ajan.

Termi plogging on saanut nimensä sanoista jogging (hölkätä) ja plocka upp (poimia). Lajissa yhdistyy kuntoilu ja ympäristöstä huolehtiminen. Hölkkääjä poimii maasta lenkin varrelta löytämänsä roskat.

Roska päivässä -liikkeen parissa roskia on poimittu lenkkeilyn yhteydessä aiemminkin, mutta nyt ilmiötä halutaan synnyttää Suomessakin uudella sykkeellä.

Liikuntamuotona plogging yhdistää juoksutreenin lomaan erilaisia taivutuksia, kyykkyjä ja venytyksiä, joten luvassa on hyvää treeniä reisille ja pakaroille. Laji on levinnyt Ruotsista ympäri maailmaa, ja roskajuoksuja järjestetään jo muun muassa Norjassa, Latviassa, Costa Ricassa, Ranskassa, Meksikossa, Perussa, Portugalissa, Filippiineillä, Skotlannissa, ja lista kasvaa koko ajan.

Muoti-ilmiön myötä roskien poimiminen maasta lenkkeilyn yhteydessä ei enää ole noloa, vaan uusi cool juttu.

– Moni voi ajatella, että toisen heittämä roska maassa, mitä se minulle kuuluu. On hienoa, että tällaisesta ajattelusta pääsee yli ja päinvastoin saa hyvän fiiliksen siitä, kun tekee päivän hyvän työn ja planeetta on taas vähän puhtaampi, iloitsee Helsingin Lapinlahden yhteislähdöstä vastaava Yhteismaan Johanna Kohvakka.

Plogging-roskajuoksuja järjestetään kesän 2018 aikana joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai syyskuuhun saakka (säävarauksella). Ensimmäinen yhteislähtö on sunnuntaina 6. toukokuuta kello 12 ja lähtöpaikkoja on ympäri Suomea.

Järjestäjien toimesta organisoidut lähdöt ovatHelsingin Lapinlahden vanha sairaalalta ja Espoon Haukilahden uimarannalta.

Oman kunnon riittävyydestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä osallistujat jaetaan ryhmiin tason mukaan, ja reitin voi kävelläkin. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan yhteislenkeille tai järjestämään tapahtuman omalla alueellaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.