Nuorten maksuton ehkäisy puhuttaa

EHKÄISY Nuorille tarkoitetun maksuttoman ehkäisyn hintaa ja sen tuomia säästöjä laskeskellaan nyt Tampereen seudullakin.

Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteitä opiskeleva Mikko Vesterinen uskoo maksuttoman ehkäisyn olevan tulevaisuudessa käytössä yhä useammassa kunnassa. Tampereella tehdyn kuntalaisaloitteen takana on yhteensä 12 järjestöä. Matias Mäkiranta

toimitus

Maksuton ehkäisy puhuttaa kunnissa.

Väestöliiton mukaan kuntien tulisi tarjota alle 25-vuotiaille sekä kondomeja että hormonaalista ehkäisyä maksutta. Maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille suosittelevat myös THL ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Lempäälässä 37 kunnanvaltuutettua jätti syyskuussa Totti Hämäläisen (kok) johdolla aloitteen alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn edistämiseksi ja selvittämiseksi Lempäälän kunnassa. Lempäälän hyvinvointilautakunnassa käsiteltiin tällä viikolla aloitteen pohjalta tehty selvitys.

Lempäälän hyvinvointilautakunnnan mukaan maksuttomaan ehkäisyyn ei ole varattu tälle vuodelle riittävästi määrärahoja, joten keskustelu maksuttomasta ehkäisystä siirretään tämän vuoden syksylle.

– Lautakunnan päätös oli ihan oikea. Maksuton ehkäisy aiheuttaisi kunnalle 40 000–70 000 euron lisämenot, joten lisätalousarvio on ehdottomasti tarpeen myönteisen vaikutuksen jäädessä noin 10 000 euroon, kommentoi aloitteen tekijä Totti Hämäläinen.

Hämäläinen kertoo yllättyneensä positiivisesti Lempäälän vähäisestä raskaudenkeskeytysten määrästä. Esimerkiksi Raumalla on päästy maksuttoman ehkäisyn avulla jopa 100 000 euron säästöihin vuosittain.

– Lempäälässä yhtä suuria säästöjä ei välttämättä saataisi aikaan, vaikka lautakunnan lausunto ei toki ota huomioon esimerkiksi sukupuolitautien hoitoon kuluvia menoja. Palveluita tulee suunnitella kokonaisuutta ajatellen ja 70 000 eurolle voi löytää muitakin käyttökohteita, Hämäläinen sanoo.

Hyvinvointilautakunnan selvityksen mukaan Lempäälän yläkouluilla ja lukioilla kondomeita voi hakea terveydenhoitajalta. Suositusten mukaan tulisi tarjota myös jälkiehkäisyä, joka on kuitenkin Lempäälässä jätetty oppilaiden omalle vastuulle.

Lisäksi Lempäälässä tarjotaan raskaudenehkäisyn aloittaville e-pillerit maksutta ensimmäisen kolmen kuukauden ajan.

– Kondomeja tulee jakaa nuorille luontaisissa ympäristöissä, tällaisia ovat esimerkiksi juuri kouluterveydenhoitaja sekä nuorisotalot ja nuorisotapahtumat, Hämäläinen kertoo.

Matias Mäkiranta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.