Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tullikamarin aukion suunnittelu on loppusuoralla – Nämä viisi esitystä kilpailevat finaalivaiheessa

Tampereen kaupungin järjestämän Tullikamarin aukion suunnittelu- ja toteutuskilpailun kilpailuaika on päättynyt. Samalla alueen asemakaavoitus etenee. Asemakaava-aineisto ja kilpailuehdotukset ovat nähtävänä ja kommentoitavana 24. toukokuuta asti kaupungin verkkosivuilla.

Kilpailuun saatiin kaikilta viideltä aiemmin valitulta yritysryhmältä ehdotukset nimimerkeillä Agora, Tulli United, Tulli Open Air, Tullin hallit ja Toweri. Kilpailu ratkaistaan arviolta kesäkuussa 2018, jolloin nimikuoret avataan ja töiden tekijät selviävät. Asemakaavatyötä jatketaan voittaneen työryhmän kanssa.

Kilpailuehdotuksissa on esitetty suunnitelmat aukion ja ympäröivien katujen uudistamisesta sekä Itsenäisyydenkadun varteen sijoittuvasta uudisrakennuksesta. Ehdotuksiin sisältyy myös taide- ja valaistussuunnitelmat.

Asemakaavan suunnittelualueena on Tullikamarin aukio, aukiota ympäröivät kadut sekä TOAS:n ja Attilan tontit. Kilpailun pääasiallisena kohteena on Itsenäisyydenkadun varteen sijoittuvan täydennysrakennuksen tontinluovutus. Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan aukion uudistaminen, pohjoislaidan täydennysrakentaminen sekä Pinninkadun ja Tullikadun uudistaminen jalankulku- ja pyöräilypainotteisiksi.

Alueen asemakaavoituksen pohjana on Tullin yleissuunnitelma, jossa aukion koillisnurkkaan on sijoitettu 16-kerroksinen rakennus. Rakennus reunustaisi Itsenäisyydenkatua niin, että kerroskorkeudet madaltuvat kohti asemaa.

Tontti merkitään keskustatoimintojen korttelialueeksi, jolle saadaan sijoittaa kulttuuriympäristöön soveltuvaa liike-, toimisto-, palvelu- ja asuintilaa sekä ympäristöön soveltuvaa muuta työpaikkatoimintaa. Tontin rakennusoikeus ja kerrosluku määritellään vasta asemakaavan ehdotusvaiheessa, kun suunnittelu- ja toteutuskilpailu on ratkennut. Myös käyttötarkoitus täsmentyy tarvittaessa.

Uudisrakennuksen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota rakennuksen sijaintiin historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävässä ympäristössä. Rakennuksen kaduntasokerrokseen tulee sijoittaa liike- ja toimistotiloja.

Tullikamarin aukion pohjoislaitaan muodostetaan uusi tontti, ja Attilan tontista liitetään osa Pinninkadun katualueeseen. Tullintorin ja Attilan pysäköintilaitosten ajoyhteydet siirretään Pinninkadulta Hammareninkadulle. TOAS:n tontin asemakaavaa päivitetään nykytilanteen mukaiseksi. Attilan tontin asemakaava säilyy pääperiaatteiltaan ennallaan.

Suunnitelmia esitellään yleisötilaisuudessa 15. toukokuuta kello 17–19 Galleria Nottbeckissä Finlaysonilla.

Kilpailutöihin voit tutustua tästä linkistä.