Pappien asenteet muuttumassa –  kasvavia jännitteitä luvassa kirkon sisällä

Naispapit ovat yksin lasikaton kanssa, kanttorit ovat vaarassa uupua ja asenteet ovat muuttumassa samaa sukupuolta olevien vihkimistä kohtaan. Näin kertoo kirkon akateemisten jäsentutkimus, joka toteutettiin Kanttori-urkuriliiton, Pappisliiton ja Teologiliiton jäsenille alkuvuodesta.

Pappien asenteet samaa sukupuolta olevien parien siunaamista ja vihkimistä kohtaan ovat muuttuneet vuodesta 2002 lukien päinvastaiseksi. Vuonna 2002 papeista vain 24 prosenttia kannatti samaa sukupuolta olevien parien kirkollista siunaamista ja 62 prosenttia vastusti. Tänä vuonna siunaamisen kannattajia on papeista 69 ja vastustajia enää 22 prosenttia.

– Etenkin pappien asenteet muuttuvat nopeasti, mikä tulee aiheuttamaan yhä kasvavia jännitteitä kirkon sisällä, jos nykyinen epäselvä tilanne avioliiton siunaamisen ja vihkimisen suhteen ei vähitellen ratkea, toteaa Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junni.

Keskimäärin papit ja kanttorit ovat tyytyväisiä työhönsä: 72 prosenttia kanttoreista ja 84 prosenttia papeista olivat erittäin tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä työhönsä. Pappien ja kanttorien ero näkyy uupumismittareissa. Välillä tai jatkuvasti jaksamisongelmia kokee 31 prosenttia kanttoreista ja 21 prosenttia papeista.

Naisten johtajuutta kirkossa kannatetaan papiston keskuudessa enemmän kuin kanttoreiden keskuudessa.

– Sukupuolten väliset erot naisten johtotehtäviä kohtaan ovat papiston keskuudessa hämmentävät suuret. Ei ihme, että naiset kokevat jäävänsä yksin murtamaan lasikattoja. Tasa-arvon pitäisi olla kaikkien yhteinen asia, arvioi Junni.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut