Kolumni: Entä jos en harrastakaan seksiä?

Seksiin suhtautuminen sisältää paradokseja.

Jos harrastuksista kysyttäessä vastaisin, että tykkään lukea, uida ja harrastaa seksiä mahdollisimman usein, niin joku voisi kokea tällaisen ”paljastuksen” julkeana. Silti jos kertoisinkin, että seksi muiden kanssa ei kiinnosta minua, saattaisin saada osakseni vielä suurempaa hämmästelyä. Jokaisen yksityisyyden ja avoimuuden rajoja tulee kunnioittaa samoin kuin suhdetta seksuaalisuuteen, rakastumiseen ja ihmissuhteisiin.

Tunnen työni ja ystäväpiirini kautta monia aseksuaaleja. Määritelmän mukaan aseksuaali kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia kohtaan. Silti hän voi olla seksuaalinen omassa itsessään eli saattaa nauttia intohimoisesti vaikkapa sooloseksistä.

Aseksuaali voi myös tuntea romanttista vetoa mitä sukupuolta olevaa kohtaan tahansa – olla mm. hetero-, homo-, bi- tai panromanttinen. Aseksuaalit elävät rakkaussuhteissa, moni- tai parisuhteissa, heillä on lapsia. Tai ovat sinkkuja. Kirjo on laaja.

Osa meistä tarvitsee vahvan emotionaalisen siteen, jotta suhde voi edetä seksuaalisuuteen kuten demiseksuaalien kohdalla, osalla turvalliset olosuhteet saattavat mahdollistaa vaikkapa kinky-aistillisuuden, mutta osa ei tunne seksuaalista vetoa milloinkaan. Toisaalta kaikki meistä eivät tunnista romanttistakaan suuntautumista itsestään. Meitä on moneksi.

Haluttomuus ja aseksuaalisuus ovat eri asioita. Haluttomuuteen voi tarvita apua. Aseksuaalisuus on identiteetti, jonka tietää osaksi itseään. Oman suuntautumisen löytyminen voi olla yhtä huojentavaa aseksuaaleille kuin kaikille seksuaalivähemmistöille. Lupa olla totta on tärkeä tunne. Kaapista ulostulo, oletukset ja mitätöinti voivat kokemuksina olla yhtä rankkoja kuin monille sateenkaari-ihmisille.

Määritelmät ovat kompromisseja. Ei ole kahta samanlaista homoa tai aseksuaalia. Siksi itsemäärittelyn kunnioittaminen on ensisijaista. On sanottu, että aseksuaalisuuden määrittelyssä pitäisi kuulla asiantuntijoita. Haluan olla se asiantuntija joka korostaa, että kukaan ei voi määritellä ulkopuolelta muita, vaan aina lähtökohtana tulee olla ihmisten oma käsitys itsestään. Asianomainen on paras asiantuntija.

Mikko Väisänen

toiminnanjohtaja, YTM

seksuaalineuvoja

Sinuiksi-palvelu/Pirkanmaan Seta ry

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut