Näin onnistut työhaastattelussa – tyypillinen moka tehdään jo ennen h-hetkeä

TYÖELÄMÄ Paras apu jännittämiseen on hyvä valmistautuminen, sanovat rekrytoinnin ammattilaiset.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti, sillä se on hakijan mahdollisuus vakuuttaa haastattelija siitä, että on oikea henkilö tehtävään, neuvoo Eilakaislan rekrytointikonsultti Jaana Kesäläinen-Ruohola. Johanna Erjonsalo

Teija Varis

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua hyvin ja olla oma itsensä. Nämä ohjeet ovat kaikille tuttuja, mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat?

Liiketoimintajohtaja Pekka Miettinen Laura Rekrytoinnista sanoo, että valmistautuminen työhaastatteluun alkaa viimeistään siitä hetkestä, kun saa tiedon kiinnostavasta työmahdollisuudesta. Valmistautumiseen kuuluu hänen mukaansa esimerkiksi työnantajan verkkosivuihin, sosiaalisen median kanaviin ja tuotteisiin tutustuminen.

Taustatutkimuksen tärkeyttä korostaa myös rekrytointikonsultti Jaana Kesäläinen-Ruohola Eilakaislasta.

– Kannattaa etsiä tietoa yrityksen kotisivuilta ja tutustua myös yrityksen arvoihin, tavoitteisiin ja viimeaikaisiin uutisiin. Näin osoittaa haastattelijalle kiinnostuksensa, hän sanoo.

Ennen haastattelua työnhakijan kannattaa valmistautua perustelemaan, miksi juuri hän olisi sopiva kyseiseen tehtävään. Haastattelijaa kiinnostaa tietää myös, mikä työnhakijaa tehtävässä motivoi.

– Mieti, mitä aiot kertoa – mitkä asiat ovat haettavan tehtävän kannalta oleellisia – ja valmistaudu antamaan konkreettisia esimerkkejä ammattitaidostasi ja saavutuksistasi. Listaa myös kehityskohteesi ja varaa työhaastatteluun mukaan opiskelu- ja työtodistukset, Kesäläinen-Ruohola ohjeistaa.

Myös Miettinen kehottaa ennen haastattelua listaamaan omia saavutuksia ja vahvuuksia työelämässä, ja elämässä muutenkin, sekä miettimään, mitkä näistä erityisesti auttavat menestymään kyseisessä tehtävässä. Konkreettisista asioista matkareitit, aikataulut ja sopiva pukeutuminen kannattaa selvittää ja laittaa kuntoon hyvissä ajoin.

Jos paikalla on useampi haastattelija, huomioi heidät kaikki.

Sekä Miettinen että Kesäläinen-Ruohola suosittelevat hyödyntämään verkostoja, mikäli mahdollista.

– Mieti, onko joku tuttusi kyseisessä paikassa töissä tai käyttää heidän tuotteitaan tai on muuten sidoksissa työpaikkaan tai tehtävään, Miettinen ehdottaa.

Tyypillinen moka työhaastattelussa liittyy Miettisen mukaan siihen, että ei ole valmistautunut hyvin.

– Jos et oikein tiedä, muista tai ole sisäistänyt, mihin paikkaan olet hakenut ja mitä siinä tehdään, niin on aika lailla varmaa, että jäät kiinni, hän sanoo.

Rekrytoija etsii motivoitunutta tekijää, joten kannattaa olla aidosti kiinnostunut tehtävästä ja näyttää se sanoin ja elein.

– Ellet ole, niin miksi haet tehtävään, Miettinen kysyy.

Hän muistuttaa, että haastattelija etsii yleensä samalla myös työkaveria itselleen ja kollegoilleen.

– Jos suhtaudut ylimielisesti tai epäkunnioittavasti ihmisiin tai työtehtävään, niin heikennät varmasti asemaasi. Jos paikalla on useampi haastattelija, niin huomioi kaikki sekä sanoin että esimerkiksi katsekontaktilla. Ja muista saapua paikalle ajoissa ja sopivan siististi pukeutuneena.

Samankaltaiset ovat myös Kesäläinen-Ruoholan näkemykset siitä, mikä työhaastattelussa voi mennä pieleen.

– Oman työkokemuksen tai osaamisen liioittelu, valmistautumattomuus, myöhästyminen, kysymyksen ohi vastaaminen, epäsiisti ulkoasu, ylimielinen suhtautuminen haastattelijaan tai kiroilu, hän luettelee.

Sekä miettinen että Kesäläinen-Ruohola sanovat, että paras apu jännittämiseen on hyvä valmistautuminen. Kesäläinen-Ruoholan mukaan jännitystä voi helpottaa se, että harjoittelee haastattelutilannetta ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Miettisen mukaan helpotusta voi saada vaikkapa mielikuva- ja hengitysharjoituksista.

– Voit myös miettiä syitä liialle jännittämiselle ja keskustella siitä läheisesi kanssa. Jos tästä huolimatta koet, että jännität jatkuvasti liikaa, niin suosittelen etsimään ammattiapua, Miettinen toteaa.

Näin onnistut

Ole oma fiksu, sivistynyt ja kohtelias itsesi.

Kerro itsestäsi ja osaamisestasi rehellisesti.

Kuuntele, mitä sinulta kysytään ja vastaa vain siihen.

Pidä tyylikkäällä tavalla puolesi esimerkiksi kysymällä tarkentavia kysymyksiä tehtävästä tai työskentelytavoista.

Valmistaudu huolella. Jos tuntuu, ettet ehdi, niin kannattaa hakea harvemmin ja keskittyä kunnolla tehtäviin, joihin hakee.

Tee itsellesi selväksi, miksi haluat kyseiseen paikkaan ja tehtävään. Ja anna sen myös näkyä.

Tee taustatutkimusta ja valmistaudu perustelemaan, miksi juuri minut tulisi valita avoimeen tehtävään.

Mene paikalle hyväntuulisena ja hymyillen ja kättele sekä esittele itsesi reippaasti.

Valmistaudu esittämään omat kysymyksesi ja selvitä haastattelun päätteeksi, miten rekrytointi etenee.

Vinkit Pekka Miettiseltä ja Jaana Kesäläinen-Ruoholalta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.