Graafi näyttää: Näin rajusti Suomen sosiaaliturvamenot kasvavat – yksi syy selvästi ylitse muiden

Sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet koko 2000-luvun. THL

toimitus

Suomen sosiaaliturvan menot olivat 69,1 miljardia euroa vuonna 2016. Menojen reaalikasvu oli 2,5 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n mukaan sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet vuodesta 2000, jolloin menojen reaaliarvo oli noin 61 prosenttia nykytasosta.

Selvästi suurin osa sosiaalimenoista on vanhuuteen liittyviä menoja. Niiden osuus 2000-luvulla kasvanut noin 31 prosentista 40 prosenttiin. Vuonna 2016 vanhuuteen liittyvät menot olivat yhteensä 27,7 miljardia ja kasvoivat reaalisesti lähes 5 prosenttia edellisvuodesta. Vanhuuteen liittyviin menoihin kuuluvat muun muassa eläkkeet, joiden taso on noussut kun eläkkeelle siirtyy entistä parempituloisia suomalaisia.

Myös maahanmuuton välittömät kustannukset kasvoivat selvästi vuonna 2016. Niiden osuus oli eli 0,74 miljardia eli 1,1 prosenttia kaikista sosiaaliturvan menoista.

Sen sijaan työttömyysmenojen vuodesta 2011 jatkunut kasvu pysähtyi toissa vuonna. Työttömyysmenot olivat 5,6 miljardia ja niiden osuus oli 8,1 prosenttia kaikista sosiaaliturvan menoista.

Asukasta kohden sosiaaliturvan Suomen menot olivat 12 548 euroa.

Sosiaaliturvan menojen suhde bruttokansantuotteeseen oli 32 prosenttia vuonna 2016.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut