Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiedanrannassa aletaan testata droneja – Vanhaan muovitehtaaseen tehdään testialue

DRONET Koptereita voi lennättää sekä sisällä että ulkona.

Hiedanrannassa sijaitsevassa vanhassa muovitehtaassa aletaan lennättää droneja eli nelikoptereita. Business Tampereen asiakkuusvastaava Markku Niemi kertoo, että tehtaassa tehdään parhaillaan pieniä muutostöitä ennen kuin lentotoiminta voidaan aloittaa.

– Rakennukseen tehdään asianmukaiset hätäpoistumisovet. Töiden pitäisi olla valmiina ennen kesää, hän sanoo.

Muovitehtaan drone-testialue on tarkoitettu Tampereen seudulla toimiville yrityksille ja tutkimuslaitoksille. Koptereita voi lennättää sekä tehtaan sisällä että ulkopuolella.

Yksi tehtaasta kiinnostuneista tahoista on Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK). Droneja käytetään ammattikorkeakoulussa muun muassa lentokonetekniikan opiskelijoiden projektiopinnoissa ja koptereiden käyttöä tutkitaan yhteistyössä yritysten kanssa. TAMK on myös mukana useissa droneihin liittyvissä hankkeissa.

TAMK:n ensimmäinen kopteri on vuodelta 2011. Se on ajalta, jolloin hyviä kaupallisia koptereita ei juuri ollut.

– Ensimmäinen kopteri on rakennettu itse. Se on edelleen kelpo vehje ja yhä käytössä, lehtori Antti Perttula kertoo.

TAMK:ssa on tällä hetkellä kuusi erilaista dronea, mutta niitä on tarkoitus hankkia vielä lisää.

Hiedanrannan tehdashalli tulee tarpeeseen, sillä Tampereella ei ole entuudestaan drone-testialuetta. TAMK:in koptereita on lennätetty tähän asti eniten Kaupin urheilukentillä.

– Akut eivät toimi pakkasella, joten talvella niitä on lennätetty TAMK:n sisätiloissa. Meille on tärkeää, että pääsy tehdashalliin mahdollistuu. Olemme kaivanneet sellaista jo pitkään, Perttula kertoo.

Tehdashallin drone-testausalue on toiminnassa vain väliaikaisesti, sillä alueen kaavoitus kesken. Perttula ei panisi pahakseen, vaikka kaavoitus kestäisi pitempääkin.

– Meillä on jatkuva huoli siitä, mihin droneja pääsee lennättämään. Parasta olisi tietenkin se, että Tampereelle tehtäisiin oma drone-lentokenttä, sillä koptereihin liittyy paljon bisnesmahdollisuuksia.