Tampere suunnitteli Rajaportin saunan purkamista – Muistatko vielä, mitä sen paikalle piti tulla?

Kaukana ovat ne ajat, kun Tampereella harkittiin Rajaportin saunan purkamista. Saunan tilalle oli nimittäin suunniteltu parkkipaikka.

– Elimme pitkään purku-uhan alla. Käänne tapahtui vuonna 1996, kun kaupunki suojeli saunarakennukset asemakaavalla, Rajaportin saunan isännöitsijä Veikko Niskavaara kertoo.

Rajaportin saunan menestymismahdollisuuksiin suhtauduttiin aluksi skeptisesti, sillä omat suihkut ja saunat alkoivat yleistyä Pispalassa 1980-luvulla.

– Mutta edelleen ihmiset kaipasivat saunomiseen liittyvää yhteisöllisyyttä, Pispalan saunayhdistyksen puheenjohtaja Ari Johansson kertoo.

Pispalalaiset heräsivät puolustamaan omaa korttelisaunaansa, ja ajatukset parkkipaikasta haudattiin.

– Sille ei ollut rahaa, eikä tarvetta.

Nyt Rajaportin sauna on yksi Tampereen tunnetuimmista yleisistä saunoista. Saunassa käy vuodessa yli 20 000 henkeä, joista noin 10–15 prosenttia on ulkomaalaisia.

Tampereelle on avattu hiljattain Tullin Sauna, ja Laukontorin uusi ravintola- ja saunarakennus avataan kesäkuun aikana. Rajaportin saunalla ei kuitenkaan pelätä asiakaskatoa.

– Meillä tilanne on se, ettei tänne meinaa enää mahtua. Suosituimpina päivinä miesten puolelle jaetaan jonotuslappuja.

Rajaportin sauna on Suomen vanhin, edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Maanantaina siellä todistettiin hetkeä, kun Tampere julistettiin saunapääkaupungiksi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut