Tampereen valinnanvapauskokeilu ei aiheuttanutkaan vaihtoaaltoa – Näin harva lähti yksityiselle

Petteri Mäkinen

Tampereen terveysasemapalvelujen valinnanvapauskokeilussa postinumeroalueilla 33530 ja 33710 asuvat voivat valita terveysasemakseen myös yksityisen toimijan.

Maaliskuussa 2017 käynnistyneen kokeilun puitteissa on reilun vuoden aikana vaihtanut terveysasemaa 2 559 henkilöä eli noin 11 prosenttia kokeilualueen väestöstä.

Vaihdon yhteydessä on mahdollisuus vastata kyselyyn vaihdon syistä ja perusterveydenhuollon palveluiden käytöstä. Joka toinen vaihtaja ilmoittaa käyttäneensä yleensä joko työterveyden tai yksityisen lääkäriaseman palveluja. Vajaa puolet vaihtajista (46 prosenttia) ilmoittaa asioineensa yleensä terveyskeskuksessa.

Suhteessa eniten ovat vaihtaneet alle 14-vuotiaat ja 35–64-vuotiaat, vähiten yli 75-vuotiaat. Kaikista vaihtajista naisia on 60 prosenttia.

Yli 90 prosenttia vaihdoista on kohdistunut kolmelle kokeiluun osallistuvalle yksityiselle palveluntuottajalle, loput kaupungin omille tai ostopalveluterveysasemille. Kokeilussa ovat mukana tällä hetkellä Johanneksen klinikka, Mehiläisen Oma Lääkärisi sekä Pihlajalinna Koskiklinikka ja Kangasala. Yksityisiltä edellytetään samanlaisia palveluja kuin kaupungin omilta terveysasemilta.

Kokeilussa vaihdon voi tehdä kolmen kuukauden välein. Alle sata henkilöä on vaihtanut useammin kuin kerran.

Tärkeimmiksi syiksi vaihtamiseen ovat osoittautuneet lääkäriaikojen saatavuus, terveysaseman hyvä sijainti ja hoidon laatu. Nämä syyt ovat hyvin samankaltaisia kaikissa valinnanvapauskokeiluissa. Ne, jotka ovat vaihtaneet uudelleen, ovat ilmoittaneet useimmiten vaihdon syyksi hyvän sijainnin.

Valinnanvapauskokeilu on antanut arvokasta tietoa valinnanvapauslain mahdollisista vaikutuksista palvelujen järjestämiseen.

− Kaupungin näkökulmasta on erityisen arvokasta, että kokeilun vaihtajat ovat vastanneet aktiivisesti vaihdon yhteydessä esitettyihin kysymyksiin. Kokeilussa kertynyttä tietoa hyödynnetään sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, projektipäällikkö Eeva Mäkinen kertoo.

Valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta. Touko-kesäkuun vaihteessa Tampereella ja lähikunnissa käynnistyy myös suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.