Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkopalautettavan Behdadin tyttöystävä kertoo miehen tilanteesta: "Hän on pyörittänyt ravintolaa Tampereella"

Tampereella järjestettiin keskiviikkona mielenosoitus, jossa vastustettiin iranilaisen miehen "Behdadin" maasta poistamista. Mielenosoittajien mukaan Tampereen poliisi otti miehen kiinni ja sulki turvasäilöön Tampereella maanantaina 21. toukokuuta aikeenaan palauttaa Behdad Iraniin.

Behdadin puoliso, suomalainen 24-vuotias nainen otti Tamperelaiseen yhteyttä kertoakseen miehen tarinan.

Nainen ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään. Myös Behdadin nimi on muutettu.

– Olen surun murtama, sillä alustava päätös puolisoni palauttamisesta kotimaahansa Iraniin on tehty tällä viikolla, nainen kertoo.

Hänen mukaansa Behdad on tullut Suomeen yhdeksän vuotta sitten. Naisen mukaan Behdad koki henkensä olleen vaarassa Iranissa, sillä hän oli ollut poliittisesti aktiivinen ja puolustanut kurdien oikeuksia.

– Omalla poliittisella kannanotollaan hän on joutunut Iranin hallituksen silmätikuksi ja välittömään hengenvaaraan kotimaassaan. Iranissa kurdivaino ja hirttotuomiot ovat edelleen arkipäivää, nainen kertoo.

Naisen kertoman mukaan Behdadin turvapaikkahakemus oli vireillä vuodesta 2009 asti.

– Tällä viikolla, lähes kymmenen vuoden jälkeen, on tullut alustava päätös Behdadin palauttamisesta Iraniin ja hän on tällä hetkellä kiinniotettuna Tampereen poliisilaitoksella. Kävin aiemmin poliisilaitoksella keskustelemassa päätöksestä ja poliisin sanat ”Ei tälle nyt mitään voi, kun tällainen päätös on tullut”, pudottivat minut pohjalle. Olemme seurustelleet kolme vuotta. Tarkoituksenamme on ollut rakentaa yhteistä kotia ja perustaa perhe heti, kun tilanne sen meille sallii. Tilanne on kuitenkin ollut enemmän tai vähemmän epävakaa, joten meillä ei ole ollut mahdollisuutta suunnitella yhteistä tulevaisuutta saati perhettä. Olen kuitenkin alusta asti luottanut omaan kotimaahani, meidän yhteiseen hyvinvointivaltioomme. Suomessa olen aina uskonut siihen, että jokaisesta pidetään huolta, eikä ketään aseteta tarkoituksella vaaraan.

Naisen mukaan Behdad on ollut työelämässä ja maksanut veronsa Suomeen.

– Behdad on pyörittänyt ravintolaa Tampereella yhdessä veljensä kanssa vuodesta 2015 ja sitä ennen tehnyt palkkatyötä toisessa tamperelaisessa ravintolassa. Hän on sopeutunut täydellisesti suomalaiseen yhteiskuntaan ja puhuu sujuvasti suomea. Positiivinen elämänasenne ja auttamisenhalu on tuonut Behdadille paljon ystäviä, joista suurin osa oli myös mukana Tampereen mielenosoituksessa.

– Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa Suomessa on ilmeisesti tiukennettu linjaa. Kannatan myös itse rikollisten palauttamista välittömästi, mutta Behdadin kohdalla rikosrekisteri on puhdas ja valtiolle aiheutuneet kulut hänestä ovat mitättömät, nainen kertoo.

Naisen mukaan Maahanmuuttovirasto on perustellut kantaansa sillä, että Iran ei ole vaarallinen maa.

– Iranin tilanne on tällä hetkellä vakaa, mutta se ei tarkoita sitä, että Behdad ei olisi hengenvaarassa. Jos Behdad luovutetaan Iranin poliisille, luultavimmin edessä on välitön hirttotuomio. Kuolemantuomio ilman rikostaustaa kuulostaa niin karulta, että sitä on vaikea kenenkään nykyaikana ymmärtää. Vastaavasta tapauksesta on kuitenkin tuore esimerkki viime vuodelta kun iranilainen kurdiaktivisti Diako kidutettiin kuoliaaksi poliisin toimesta hänen palattuaan Iraniin.