Hyppy yrittäjyyteen vei kiloja kiekkovalmentajan vyötäröltä

Tampereen Kooveen päävalmentaja, entinen jääkiekkoilija Juha Pajuoja hyppäsi yrittäjäksi ja osti perinteikkään nokialaisen kodinkoneliikkeen.

Juha Pajuoja uskoo, että yrittäjyyden voi hyvin yhdistää valmentajan pestiin. "Pelimatkoilla laittaa kuulokkeet korville ja Popedan soimaan, niin voi hyvin tehdä konttoritöitä", hän nauraa. Riina Haapala

Riina Haapala

Nokialaisten hyvin tuntema TV- ja kodinkoneliike Sipilä sai reilu viikko sitten uudet yrittäjät. Euronics Nokiaksi nimeltään muuttunutta yritystä alkoivat luotsata Juha ja Saija Pajuoja

– Kyllähän se hurja viikko oli nimenomaan tietomäärän kanssa, Juha Pajuoja myöntää.

Suurin haaste oli saada tukkureiden asiakasyhteydet ja kassajärjestelmät toimimaan oikein. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen siitä selvittiin.

– Ensimmäisen viikon saldo oli miinus kaksi kiloa, Pajuoja nauraa.

Yrittäjyys on ollut Pajuojalle pitkäaikainen haave. Hänen äidillään oli tallella vuoden 1990 Tamperelaisen lehtileike, jonka otsikossa sanotaan, että ”Juha Pajuoja haluaa yksityisyrittäjäksi”. Konkreettisemmin läsnä haave on ollut kymmenisen vuotta.

Pajuoja on katsellut myynnissä olevia yrityksiä ja miettinyt, mikä voisi olla sopiva ala.

– Aina on jääkiekko vienyt voiton, Pajuoja toteaa.

Pajuoja on entinen jääkiekkoilija ja valmentaja sekä työskennellyt muun muassa Ilveksen urheilujohtajana. Ilves-pestin päätyttyä Pajuoja hyppäsi kiinteistönvälittäjäksi aikeinaan ryhtyä alan yrittäjäksi. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kyseisen ketjun omistajalla ja Pajuoja huomasi, että alkuperäinen tavoite yrittäjyydestä ei enää ollut mahdollinen.

– En ole ihan nuori poika enää, niin pitää pysyä siinä yhdessä tavoitteessa eikä poukkoilla.

Pajuoja alkoi tosissaan etsiä yritystä. Alalla ei ollut niin suurta merkitystä.

– Olen hakenut sellaista yritystä, jossa ei tarvitse olla päätteellä aamusta iltaan vaan pääsisi tekemään töitä oikeasti ihmisten parissa.

Kun Pajuoja kuuli myytävänä olevasta kodinkoneliikkeestä, hän innostui. Vaimo tosin toppuutteli miestään. Pitkien keskustelujen jälkeen pariskunta kuitenkin päätti ottaa askeleen ja ostaa TV-Kodinkoneliike Sipilän liiketoiminnan. Saija Pajuoja jatkaa kuitenkin vielä toisen työnantajan palveluksessa.

– Kaikki varoittelivat, että kilpailu on hirmuista, mutta kun tulen urheilutaustalla, niin kilpailu on muutenkin verissä.

Pajuoja myös uskoo, että paikallinen yritys pärjää isojen ketjujen puristuksessa. Euronics on Euroopan laajuinen ketju, mutta jokaisen liikkeen omistaa yrittäjä itse.

– Olemme edelleen sama myymälä ja meillä on sama henkilökunta kuin aiemmin. Ja entiset omistajat ovat auttamassa meitä kesäkuun loppuun asti, Pajuoja kertoo.

Suureksi vahvuudeksi Pajuoja nimeääkin juuri henkilökunnan ja entiset yrittäjät.

– He ovat meille tosi arvokkaita, parasta pääomaa. Meillä on paljon opittavaa heiltä.

Pajuojien kolme poikaa tulevat myös tavalla tai toisella osallistumaan yrityksen pyörittämiseen.

– Meillä eivät robotit hinnoittele. Me uskomme edelleen hyvään kokonaispalveluun ja pyrimme tekemään ketjun ostosta käyttöönottoon mahdollisimman vaivattomaksi asiakkaillemme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 7. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 8. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 12. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 13. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.