Grillaaja, älä jämähdä samoihin ruokiin! Tässä ohjeet suklaisille katkaravuille ja omenoille

RUOKA Reseptikuningatar Kaisa Sillanpää kannustaa kokeilemaan uusia raaka-aineita ja muistamaan kastikkeet.

Grillaamisesta on turha tehdä välineurheilua, koska paras lopputulos voi syntyä vaikka parhaat päivänsä nähneellä pallogrillillä. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vaikka grillaamisesta on tullut yhä useammalle ympärivuotinen harrastus, on kesä edelleen sen kulta-aikaa. Sesongin kunniaksi lihatalo toisensa perään on julkaissut mitä mielikuvituksellisempia makkaroita ja muita grillaustuotteita.

Pitkän linjan ruokakirjailija ja urallaan satakunta reseptikilpailua voittanut Kaisa Sillanpää puolestaan julkaisi aiheesta teoksen Savua ja tulta! – Suuri grillauskirja.

Reseptikuningattareksikin tituleeratun ruokakonkarin viesti grillaajille on yksinkertaisen napakka.

– Melkein kaikkea voi grillata, joten reippaasti vain kokeilemaan, Sillanpää kannustaa.

– Grillaaminen on ikiaikaista ruoanlaittoa, jossa kuuluukin kokeilla rajojaan. Ei kannata jämähtää vain pariin tuttuun juttuun.

Esikypsentäminen on joskus tarpeen.

Tärkein seikka onnistumisen kannalta on hänen mukaansa olla kiirehtimättä. Hosuminen ja grillaus ovat huono yhdistelmä, koska lopputuloksena on helposti palanut pinta ja raaka sisälmys.

Lammasta tai nautaa grillatessa lihan sisälämpötila halutaankin usein pitää matalana, mutta kanan ja porsaan kohdalla liha ei saa olla koskaan raakaa.

Kun grillin esilämmittää kunnolla, ja malttaa pitää lämpötilan matalana sekä käännellä grillattavia usein, epäonnistuminen on epätodennäköistä.

– Kannattaa muistaa, että esikypsentäminen on joskus tarpeen. Itse tykkään grillata esimerkiksi fenkolia ja nauriita, jotka molemmat kiehautan ensin.

Marinadit ovat oma lukunsa maustamisessa, eikä niitä tarvita niin usein kuin luullaan.

Yksinkertaisimmillaan grillattavat raaka-aineet kaipaavat mausteeksi vain suolaa, ehkä myös pippuria. Näin on etenkin kasvisten kanssa, samoin kalan.

– Kasvisten oma maku vahvistuu grillatessa, joten ne eivät välttämättä tarvitse mausteita, Sillanpää sanoo.

– Kalan oma maku taas on niin mieto, että jos sen haluaa säilyttää, pitää olla maustamisen suhteen varovainen.

Makua ja kosteutta grilliruokaan saa kastikkeista, majoneeseista ja tahnoista, joita Sillanpään grilliruokaohjeissa on runsaasti.

– Grilliruoka melkein vaatii jotain kostuketta, koska muuten ateria voi olla hieman kuiva, etenkin jos on vahingossa grillannut lihoja liikaa.

Hän huomauttaa, että kuivumisen välttämiseksi naudan- ja sianliha on tärkeää nostaa huoneenlämpöön ennen grillaamista; pihvit noin puoli tuntia ja isot lihapalat tuntia ennen.

– Liha kypsyy silloin tasaisemmin ja pysyy mehukkaana.

Vinkkejä grillaukseen

Valitse grillattavaksi monipuolisesti tuoreita raaka-aineita, erilaisia lihoja, kaloja, kasviksia ja hedelmiä. Käytä mahdollisimman paljon kuluvan kauden raaka-aineita.

Esilämmitä grilli aina ennen grillauksen aloittamista. Malta odottaa hyvää hiillosta. Laita grillattavat tuotteet vasta kuuman grilliritilän päälle.

Asettele ruoka-aineet grillin väljästi, niin hehku ei tukahdu ja kääntäminen on helpompaa.

Kypsennä herkät ainekset grillin parilatasolla tai folion päällä. Pienet ainekset kypsyvät helposti vartaissa tai esimerkiksi alumiinisen grillausalustan päällä.

Opettele käyttämään suoraa ja epäsuoraa lämpöä. Suorassa lämmössä grillattavat tuotteet ovat suoraan lämmönlähteen yläpuolella.

Suorassa lämmössä grillattavat tuotteet kypsyvät alle 20 minuutissa, joten se sopii pihveille, luuttomalle broilerille, kalalle, äyriäisille, makkaroille, kasviksille ja hedelmille.

Epäsuora lämpö sopii pitkää kypsymistä vaativille lihoille, joiden kypsentäminen vie yli 20 minuuttia. Grillattava ruoka kypsennetään silloin lämmönlähteen sivussa.

Hiiligrillissä epäsuoran lämmön saa siirtämällä hiilet toiselle puolelle tai renkaaksi grillin reunoille. Kaasugrillissä epäsuora lämpö saadaan kääntämällä uloimmat polttimet päälle ja asettamalla ruoka keskelle lämpimien polttimien väliin.

Puhdista grilli heti grillauksen jälkeen, sillä pahin lika lähtee helpommin lämpimästä grillistä.

Lähde: Kaisa Sillanpää, Savua ja tulta - Suuri grillauskirja. Readme.fi, 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 2. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 3. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 4. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 5. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 6. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 7. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 8. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 9. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 10. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 11. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 12. Koronakevään aiheuttama hoitovelka alkaa erääntyä terveydenhuollossa: Puhelujen määrä lähti nousuun
 13. USU-gallup: Puolet suomalaisista pitää rasismia suurena ongelmana
 14. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 15. Lukijalta: Mistä tuntee sivistysvaltion?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 2. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 3. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 4. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 5. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. Tästäkö uusi kulkureitti keskustaan? – Ratinan stadionin takakansi halutaan avata jalankulkijoille ja pyöräilijöille
 8. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 9. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Lauri Lyly summaa koronakevään: 100 miljoonan euron isku Tampereelle, mutta myös paljon hyvää – "Jos joku asia ottaa päähän, niin..."
 12. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia
 13. Pyöräilijöille etuuksia liikennevaloissa – Näissä 36 risteyksessä vihreä aikaistuu tai pitenee pyöräilijälle, jos taskussa on auki mobiilisovellus, katso kartta
 14. Laukauksia kolmostiellä, poliisi yritti törmätä pakenijat tieltä – Näin Porvoon ampujien 48 minuutin takaa-ajo eteni Tampereelta Ikaalisiin
 15. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.