Metsästysajat muuttuvat – muutokset voimaan kesäkuun alussa, hirvenmetsästysaika pitenee

Lokakuussa alkava hirvenmetsästys päättyy vuoden lopussa. Metsästystä saa jatkaa ilman koiraa 15.1. asti. arkisto/jorma vainio

toimitus

Uusi asetus muuttaa metsästysaikoja. Tavoitteena on vähentää riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja ja tarvetta metsästykseen liittyviin poikkeuslupiin. Lisäksi parannetaan saalistietoa erityisesti taantuvien vesilintujen osalta. Metsästysajat pitenevät kesäkuusta alkaen useiden riistalajien osalta, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Etenkin hirven, valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästysaikoja pidennetään taimikkotuhojen ja liikennevahinkojen estämiseksi, kun hirvikanta on vahvistunut.

Koko maassa lokakuun toisena lauantaina alkava varsinainen hirvenmetsästyskausi jatkuu vuoden loppuun.

Sen jälkeenkin hirveä saa jatkossa metsästää ilman koiraa 15.1. asti. Valkohäntäpeuraa ja metsäkaurista saa vastaavasti metsästää varsinaisen metsästysajan lisäksi ilman koiraa 1.2.-15.2.

Lapin aikaistettu hirvenmetsästys koskee jatkossa myös Kuusamon ja Taivalkosken alueita.

Meri- ja kanadanhanhien metsästys pelloilla alkaa jatkossa jo 10. elokuuta. Metsästyksellä rajoitetaan hanhien aiheuttamia alkusyksyn maatalousvahinkoja.

Itämerennorpan metsästysaika muutettiin vastaamaan hallin metsästysaikaa, eli itämerennorppa on rauhoitettu tammikuun 1. päivästä huhtikuun 15. päivään.

Riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja rajoitetaan myös oravan, kärpän ja näädän rauhoitusaikoihin tehdyillä muutoksilla.

Muutoksia tuli myös metson, teeren ja pyyn rauhoitusaikoihin.

Velvollisuus saalisilmoituksen tekemiseen laajenee vuonna 2020. Suomen riistakeskukselle on tuolloin tehtävä ilmoitus myös saaliiksi saamastaan haapanasta, jouhisorsasta, heinätavista, lapasorsasta, punasotkasta, tukkasotkasta, haahkasta, allista, tukkakoskelosta, isokoskelosta sekä nokikanasta.

Näiden vesilintujen kannat ovat taantuneet jo pitkään.

Asetuksessa on säännökset myös metsästyksen johtajan läsnäolovelvollisuudesta seuruemetsästyksessä sekä ja hänen tehtävistään suurpetojen metsästyksessä. Ilma-asetta ja hirvieläinten pyyntilupamenettelyä koskeviin säännöksiin tehtiin vähäisiä muutoksia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut