Ensi viikon viikonvaihteessa on jälleen ylioppilasjuhlapäivä – Mutta tilataanko silloin vegaanisia pitopöytiä?

LAKKIAISET Tamperelaiset pitopalveluyrittäjät valmistautuvat kevään juhlaan varsin perinteisellä ruokasapluunalla.

Tässä pöydässä on paljon sellaista, joka maistuu kasvissyöjälle. Tamperelaisen 4Cateringin kokki Hannu Väisänen esittelemässä juhlatarjontaa. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Miltä kuulostaa vegetaristinen tai peräti täysvegaaninen ylioppilasjuhla? Ainakin Tampereen-seudulla varsin harvinaiselta, sanovat täkäläiset pitopalveluyrittäjät. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka juhlaan on liittynyt tänä vuonna myös vegaaninen ylioppilaslakki. Se tarkoittaa lakkia, jonka valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäistä materiaalia.

– Kyllä pyyntöjä tulee moneen tilaisuuteen varsin paljon, että onko varmasti myös sellaista ruokaa mukana joka käy kasvissyöjille. Tässä joukossa on joitakin ylioppilasjuhliakin, tosin ei kovin monia. Monet kysyjät pitävät vaihtoehtoa itsestäänselvänäkin, ja joku voi yllättyäkin kun asiakkaalle vastaa että näin ei ole. Kasvissyöjälle sopivaa ruokaa teemme, siitä laskutetaan tilattuna vähän erikseen, kertoo tamperelaisen Matildan yrittäjä Marika Kontio

Joskus on tullut vastaan sellainenkin tilanne, että asiakas pyytää koko tarjoilua vegaanisena. Vegaaninen ruokavalio on tavalliseen kasvissyöntiin verrattuna ehdottomampi versio – vegaani ei syö mitään eläinperäistä.

– Monet ovat kysyneet sitä. Siihen olen vastannut, että meiltä ei sellaista vaihtoehtoa löydy. Olennaista kuitenkin on, että asiakas on koko ajan kärryillä että missä mennään, Kontio korostaa.

Hänen mukaansa kasvissyöjät voi huomioida ruuanvalmistusvaiheessa hyvinkin helposti. On yksinkertainen päätös, laittaako ruokaan kaurakermaa vai soijakermaa.

Pyynikillä sijaitsevan 4Cateringin Kati Murtonen sanoo, että pitopalvelun tarjoilut ovat kaikki sellaisia jotka sopivat myös kasvissyöjille. Myös kokonaan täysvegaanista vaihtoehtoa on viime vuosina kyselty yhä enemmän.

– Jos asiakas haluaa ja tilaa, me toimitamme täysvegaanisenkin tarjoilun. Jos ylioppilasjuhlia ajatellaan, tällaisia tilauksia tulee kuitenkin varsin vähän.

Murtonen kertoo, että yrityksellä on kesäkuun ensimmäiseksi viikonlopuksi tiedossa yksitoista ylioppilasjuhlaruokailutilausta.

– Se on aika mediaanimäärä. Näiden osalta mennään pitkälti perussapluunalla, tosin voileipäkakkuja meiltä ei saa.

Vegaaninen juhlaruoka

Voi olla esimerkiksi mansikkakakku, jossa maito on korvattu aquafaballa. Se tarkoittaa papumehua, eli käytännössä säilykekikherneiden lientä.

Voi olla esimerkiksi voileipäkakku, jossa maito on korvattu makeuttamattomalla mantelimaidossa tai vähäsuolaisella kasvisliemellä kostuttamista varten.

Voi olla esimerkiksi piirakka, jossa maito on korvattu soijamaidolla. Piirakasta saa vaivattomasti tehtyä myös kananmunattoman sekä gluteenittoman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 7. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 8. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 12. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 13. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.