Aktiivisuutta mitataan nyt jo päiväkodeissakin – tamperelaislapset juoksevat ulkona aktiivisuusrannekkeet käsissä

Jere Kuukasjärvi (vasemmalla), Eevi Huhti, Felix Laukkanen ja Lilia Laitinen ovat käyttäneet aktiivisuusrannekkeita maaliskuun lopusta. Eevin sylissä rannekkeisiin ja sovellukseen liittyvä pehmolelu, joka on nimetty Auringonkukaksi. Riina Haapala

Riina Haapala

Sata tamperelaista päiväkotilasta on testannut nyt kahden kuukauden ajan aktiivisuusrannekkeita. Maaliskuun lopulla alkanut kokeilu jatkuu kesäkuun loppuun. Sen jälkeen selvitetään kokemuksia ja pohditaan jatkoa.

”Lapset liikkuvat liian vähän oman terveytensä kannalta.

Kokeilu on osa Smart Tampere -ohjelmaa. Projektipäällikkö Heli Ketola kertoo, että kokeilun ajatus lähti liikkumisen lisäämisestä, mutta myös halusta kokeilla digitaalisia palveluita.

– Uusien varhaiskasvatussuunnitelmien perusteiden mukaan varhaiskasvatuksessa tulee tutustua erilaisiin digitaalisiin laitteisiin, sovelluksiin ja peleihin. Tämä on yksi keino, Ketola kertoo.

Kokeilussa selvitetään, voivatko aktiivisuusrannekkeet innostaa lapsia liikkumaan nykyistä enemmän.

– Tutkimukset, joita viime vuosina on tehty, osoittavat, että lapset liikkuvat liian vähän oman terveytensä kannalta, Ketola sanoo.

Lasten tulisi liikkua päivässä kolme tuntia ja siitä osan pitäisi olla sellaista, että tulee hiki.

– Aika vähän on lapsia, jotka liikkuvat kolme tuntia päivässä. Se on valtakunnallinen ilmiö.

Mitä vähemmän lapset liikkuvat, sitä enemmän ongelmia on heidän motorisessa kehityksessään. Sitä kautta onnettomuusalttius kasvaa. Liikkumattomuus on osa laajempaa yhteiskunnallista muutosta.

– Perheiden elinympäristö on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana ja se on vaikuttanut perheiden ajankäyttöön ja elintapoihin, erityisesti fyysisen aktiivisuuden määrään ja laatuun.

Tampereella rannekkeiden välittämä info siirretään sovellukseen, josta lapset ja heidän huoltajansa voivat nähdä lapsen liikkumistiedot. Sovellus sisältää myös pelin, jossa lapsi voi omalla aktiivisuudellaan liikuttaa hahmoa eri maihin.

Sovellus on ilmainen, mutta kuinka paljon kustannuksia kokeilu on tuonut?

– Tässä puhutaan aika pienistä summista. Ja rannekkeet eivät ole lapsen henkilökohtaisia. Kun kokeilu päättyy ja jos joku ryhmä ei halua jatkaa, rannekkeet voi siirtää toiseen päiväkotiryhmään, Ketola muistuttaa.

– Ei ole tarkoituskaan, että rannekkeita hankittaisiin kaikille, vaan niitä voi kierrättää, kun lapsen tiedot on tyhjennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 4. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 5. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 6. Tappara-pakkien pistekunkku teki pätkäsopimuksen
 7. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 8. Death Cafe puhuttaa kuoleman ammattilaisia Tampereella – "Tapahtuman keskeinen tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta kuolemasta",
 9. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 10. Eristeet kärysivät Naistenlahdessa – voimalaitoksen turvekasassa ei ollutkaan paloa
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Miia Nuutilan komedia Viikinsaaren kesäteatteriin perjantaina
 13. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä puutteita Tampereen työmaiden kohdalla – kaupunki ottaa työmaat tehovalvontaan
 14. Pika-aituri Reetta Hurskeella on juuri nyt vaikeaa – IL: "Tuntuu, että kova treeni on mennyt pikkaisen yli"
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 6. "Uskon, että pystyn tuottamaan lisäarvoa..." – Toni Vilander lähtee mukaan Luxury Collectionin Ferrari-myyntiin Suomessa
 7. Finlayson tuo markkinoille kuosilliset kertakäyttömaskit
 8. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 9. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 10. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 11. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 12. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 13. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 14. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 15. Neljä Tapolan johtohenkilöä vastaavat syytteeseen työturvallisuusrikoksesta – Aluesyyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.