Tampere-talon mehiläisten hunajat menevät jäätelöön ja drinkkeihin – Loppukesästä hunajaa voi ostaa purkeissa

HUNAJA Tampere-talon katolla on kaksi mehiläispesää. Mehiläisten tuottamaa hunajaa käytetään Tampere-talon ravintoloissa ja myydään asiakkaille.

Nuori mehiläinen on alkanut nakertaa tietään kennosta. Sen pää pilkistää jo reiästä, jonka se on syönyt vahakanteen. Ei kestä aikaakaan, kun mehiläinen kömpii esiin ja tarttuu heti toimeen.

– Nuoret siivoavat ensimmäisenä pesää, Korpikuusikon Hunajan mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa kertoo.

Siivoojan töiden jälkeen nuorelle annetaan yhä vaativampia tehtäviä: toukkien ruokkimista, kätilön töitä ja meden vastaanottamista. Muutaman viikon päästä koittaa se hetki, kun mehiläinen nousee vihdoin siivilleen Tampere-talon katolla.

Mehiläiset ovat asuneet Tampere-talon katolla vajaat pari viikkoa. Aittamaa toi katolle kaksi pesää, joissa asuu kaksi kuningatarta ja noin 20 000 italialaista tarhamehiläistä. Kesän lopulla katolla saattaa pörrätä jopa 100 000 mehiläisiä.

Tampere-talon lähistöllä liikkuvien ei tarvitse pelätä mehiläisten hyökkäystä. Mehiläisten elämäntehtävä ei ole pistäminen tai päällekäyminen.

– Mehiläinen pistää vain, jos pesä on uhattuna.

Aittamaa on valinnut Tampere-talon katolle kaikkein lempeimmät yhdyskuntansa.

– Pesissä on eroa. Rauhallisimmista pesistä kuuluu vain kohahdus, kun sinne kurkkaa. Toisista pesistä voi kuulua kovaakin surinaa. Näissä Tampere-talon pesissä vartijat ovat rauhallisia. Nytkin ne tulevat vain moikkaamaan, vaikka härkin kädellä lentoaukon edessä.

Aittamaa on harmissaan, että ärhäkkäät ampiaiset ovat pilanneet mehiläisten maineen.

– Mehiläiset ovat rauhantahtoisia puurtajia, jotka tekevät työtä pesänsä hyväksi. Mehiläisen ei kannata pistää turhan tähden, sillä se kuolee pistämisen jälkeen.

Hän toivoo, että Tampere-talon mehiläiset levittävät olemassaolollaan myös tietoutta mehiläisten merkityksestä.

– USA:ssa mehiläispesiä ajetaan jopa rekoilla paikasta toiseen pölyttämässä.

Pesien suuaukot on suunnattu Kalevantielle päin. Pesien alapuolella rakennetaan Marriott-hotellia, mutta töistä ei ole mehiläisille haittaa.

– Täällä on yllättävän vehreää. Tuolla näkyy voikukkia, joista mehiläiset pitävät. Osa mehiläisistä saattaa käydä Kalevantien lehmuksissa, osa pistäytyy hautausmaalle ja jotkut lentävät Iidesjärven rantaan asti. Mehiläiset lentävät noin 2–3 kilometrin säteellä pesästä, Aittamaa kertoo.

Tampere-talon mehiläisten tuottamaa hunajaa päästään maistelemaan kesän mittaan. Tampere-talon ravintolatoiminnan johtaja Anne Nyberg ja ravintolapäällikkö Juhana Paturi kertovat, että hunajasta tehdään hunaja-drinkkejä ja jäätelöä.

– Drinkkiin tulee hunajan lisäksi rommia, kuohuviiniä ja sitruunamehua.

Paturi myöntää hurahtaneensa mehiläisiin. Hän haaveilee jopa hunajaoluesta ja hunajasaippuan tekemisestä.

– Mutta sitä ennen pesiä täytyy saada lisää, hän suunnittelee.

Paturi on jo ostanut 400 purkkia, joissa Tampere-talon mehiläisten hunajaa myydään asiakkaille. Aittamaa laskee nopeasti, kuinka paljon mehiläiset lentävät yhden purkin eteen.

– Se on noin 10 000 lentokilometriä.

Tampere-talon mehiläiset

Tampere-talon katolla asuu kaksi pesällistä italialaisia tarhamehiläisiä.

Mehiläiset ovat peräisin Jokioisilla sijaitsevasta Korpikuusikon Hunajasta. Mehiläistarhaaja Teemu Aittamaalla on tällä hetkellä noin kaksi miljoonaa mehiläistä, joista Tampere-talon katolla asuu noin 20 000 mehiläistä.

Tampere-talon mehiläisten tuottamaan hunajaa voi odotella aikaisintaan juhannuksen jälkeen.

Mehiläiset jäävät Tampere-talon katolle talvehtimaan.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut