Tampereen seudun valinnanvapauskokeilu alkaa –  vain nopeimmat pääsevät mukaan

Suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu alkaa torstaina. Kuvituskuva. Arkisto/Päivi Tuovinen

Riina Haapala

Tampereen seudun suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu alkaa torstaina 31. toukokuuta.

Valintaportaali sekä valintapuhelin aukeavat kymmeneltä aamulla. Kokeiluun voivat osallistua Tampereen, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Valkeakosken ja Vesilahden 18 vuotta täyttäneet asukkaat.

Kokeiluun osallistuvat voivat valita perushammashoitopalvelunsa kunnallisen sijaan mukana olevalta yksityiselta palveluntarjoajalta.

Kokeiluun on sujuvinta osallistua Tampereen kaupungin verkkosivuilla Valitse suunhoitoyksikkö -sivulle tulee sähköinen lomake, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Valinta on mahdollista tehdä myös puhelimitse soittamalla numeroon 03 5657 0119. Numeroon soittajien kannattaa varautua ruuhkiin.

Verkkopalvelussa onnistuneen valinnan jälkeen ruudulle ilmestyy teksti "Kiitos, suunhoitoyksikön vaihtopyyntösi on vastaanotettu onnistuneesti" sekä uuden suunhoitoyksikön tiedot.

Osa palveluntuottajista on ilmoittanut, kuinka monta asiakasta he pystyvät ottamaan. Kun määrä on täynnä, kyseistä palveluntuottajaa ei pysty enää valitsemaan ja sen kohdalla valintapalvelussa lukee "Täynnä".

Mukaan otetaan yhteensä 4 000 henkilöä: Tampereelta ja Orivedeltä kokeiluun voi päästä yhteensä 2 000 henkeä, Lempäälästä 5 00, Nokialta 5 00 ja Valkeakoskelta 5 00 sekä Pirkkalasta ja Vesilahdesta yhteensä 5 00. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos oman kunnan osallistujamäärä on täyttynyt, valintapalvelu ilmoittaa kuntakohtaisen kiintiön olevan täynnä.

Valinnan voi tehdä vain kerran kokeilun aikana. Kokeilu kestää vuoden 2018 loppuun asti.

Hoitoajan valitsemalleen palveluntuottajalle voi varata keskiviikosta 6. kesäkuuta lähtien. Hoitoajan varaaminen edellyttää, että on täysi-ikäinen, tehnyt onnistuneen valinnan verkossa tai puhelimitse vähintään yhtä arkipäivää aikaisemmin ja palveluntuottaja on saanut tiedot uudesta asiakkaasta. Hoitoaika varataan soittamalla suoraan palveluntuottajalle. Hoitoaikaa ei voi varata tekemättä valintaa verkkosivuilla tai puhelinpalvelussa. Palveluntuottajan ajanvarausnumerot voivat olla alussa ruuhkaisia.

Asiakkailta peritään heidän saamastaan suun terveydenhoidon palvelusta Tampereen kaupungilla voimassa olevat asiakasmaksut. Kokeilu koskee perushammashoitopalveluja, erikoishammaslääkäritasoinen hoito ei kuulu kokeiluun.

Kokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön suun terveydenhuollon valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.