Touko Aalto USU:lle: Kokoomuksen sote-tavoitteet vesittyvät – "Hyvin valikoivaa puhetta"

Mikko Välimaa

Vihreiden puheenjohtajan, kansanedustaja Touko Aallon mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto vesittää kokoomuksen kaksi päätavoitetta sote-uudistukselle.

Aalto sanoo Uutissuomalaiselle (USU), että kokoomus joutuu pettymäänasiakkaan valinnanvapausmallilleja kulujen menoleikkurille asetetuissa tavoitteissa.

Aallon mukaan maakuntien rahoitusleikkurin osalta hallituspuolueet vaikuttavat viljelevän näkemystä, että perustuslakivaliokunnan lausunto koskisi lähinnä poikkeustilanteiden ratkaisemista.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Kun lukee lausunnon läpi, siellä viitataan vähintään viidessä kohdassa valtiovarainvaliokunnan lausuntoon, ja tuodaan hyvin selkeästi esiin, että koko rahoitusmalli on perustuslain kannalta hyvin ongelmallinen, Aalto kommentoi USU:lle.

Kokoomus pelaa Aallon mukaan nyt aikaa ja menee puoluekokoukseen puhumalla poikkeustilanteista, jotka ovat pieni sivujuonne.

– Jos joku väittää, että vain ja ainoastaan poikkeustilanteet ovat ongelma maakuntien rahoituksessa, silloin tämä henkilö tietoisesti jättää ison osan perustuslakivaliokunnan lausunnon kohdista mainitsematta, ja se on politiikkaa, hyvin valikoivaa puhetta, Aalto sanoo.

Valiokunnan lausunto tarkoittaa Aallon mukaan, että joko yleistä rahoitustasoa nostetaan tai tiukasta budjettileikkurista luovutaan. Tämä puolestaan tarkoittaa, että kokoomus ei saa sille tärkeitä leikkauksia läpi.

Aallon mukaan hallituksen sote-mallin ahdinkoa kasvattaa sekin, että valinnanvapauteen pitäisi tehdä pitkä vaiheistus, mutta kokoomuksen on Aalon mukaan vaikea niellä sitä.

– Pitkät siirtymäajat mahdollistavat sen, että seuraava hallitus pystyy korjaamaan nykyhallituksen sote-mallin pahoja valuvikoja.

Hallitus valmistelee parhaillaan kuumeisesti vastaustaan perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi torstaina, ettävastine valinnanvapauslain korjaustarpeistavalmistuu ensi viikon alussa, mutta se voi viivästyä, jos se viedään ensinoikeuskanslerin tarkistettavaksi.

Vastineen valmistuttua eduskunta voi jatkaa lakipaketin valmistelua. Epävarmaa kuitenkin on, ehättääkö eduskunta käsitellä lait ennen kesälomaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut