Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippukokki Arto Rastas ajatteli, ettei ikinä lähde "maaseudulle" – toisin kävi ja Lempäälän Villa Hakkari avasi ovensa 14. kerran

Huippukokki, ravintoloitsija Arto Rastaalla riittää kiirettä. Huhtikuussa auenneen ravintola Periscopen ja Dining26:n lisäksi Rastas pyörittää kotikunnassaan Lempäälässä Villa Hakkaria.

Villa Hakkari on kesäravintola, joten talvella Helsingin kulinaarisessa instituutissa vietetty aika siirtyy Lempäälään.

Alkujaan Rastaan houkutteli Lempäälään hänen vaimonsa isä Gero Hottinger

– Vuonna 2004 vaimon isä alkoi houkutella, että hän haluaisi lähteä Lempäälään ja ottaa tämän haltuun, Rastas kertoo.

Sitä ennen Rastas oli työskennellyt Helsingin kärkiravintoloissa eikä Lempäälä ensivisiitillä tuntunut omalta.

– Ajattelin, että sitä päivää ei tule, kun lähtisin näin maaseudulle. Vaikka olenkin Rovaniemeltä kotoisin, tykkäsin Helsingin hälystä.

Mieli alkoi kuitenkin muuttua, sillä vaikka Hottinger olisi omistaja, Hakkari olisi vähän niin kuin oma paikka. Niinpä pariskunta päätti vuonna 2004 muuttaa Lempäälään.

– Ensimmäiset puoli vuotta mietin, että oliko tämä pahin virhe ikinä. Osoittautui kuitenkin, että asia oli päinvastoin. Tämä on ollut ponnahduslautana monelle muulle.

Villa Hakkari on vanha kartano ja se oli huonossa kunnossa. Remontin jälkeen ravintola saatiin auki ja ensimmäiset pari vuotta se olikin auki ympäri vuoden. Tilaisuuksia järjestetään yhä ympäri vuoden, mutta varsinaisesti ravintola on auki vain kesäisin.

– Sitä aina odottaa kesän alkua. Täällä on hauska tehdä töitä, miljöö on rauhallinen puistomaisema. Spesiaali omassa yritysryppäässä.

Hakkari on Rastaan mukaan nykymittapuulla jo pitkäikäinen.

– Tällä hetkellä ravintoloissa on vähän samaa henkeä kuin yökerhoissa: avataan ja sitten suljetaan. Olen ylpeä siitä, että matka on ollut näin pitkä eikä loppua ihan helpolla näykään.

Rastas uskoo, että Hakkarin menestykseen on auttanut myös kunnan kehittyminen: kunta on kasvanut nopeasti ja asukkaita sekä palveluita on tullut lisää.

– Ja se, mikä aina yllättää, on ulkomaalaisten turistien paljous.

Rastas iloitsee siitä, että ravintoloissa syöminen on arkipäiväistynyt: enää ei tarvitse olla välttämättä juhlaa, jonka vuoksi ravintolaan mennään.

– Voidaan käydä ravintolassa arki-iltana, mennä kotiin ja aamulla töihin. Se, mikä on tosi positiivista, on, että nuoret, 22–30-vuotiaat aikuiset ovat tosi aktiivisia ravintoloiden käyttäjiä.

Villa Hakkarinkin luonne on asiakkaiden silmissä muuttunut.

– Meitä pidettiin varsinkin alussa kauhean hienostelevana. Kun ravintolakulttuuri on muuttunut, tämä on asiakkaiden näkökulmasta muuttunut rennommaksi.

Edelleen on kuitenkin havaittavissa, että monelle kartano nostaa kynnystä lähteä ravintolaan kuin jos ravintola sijaitsisi aivan kaupungin keskustassa.

– Täällä myös korostuu se, että monet tekevät pitkänkin matkan, kun tulevat tänne. Heitä haluaa palvella erityisen hyvin.