Huumeiden nettikauppa on saanut Tampereen diilerit varautumaan – Poliisi: "Ei ole kerta eikä kaksi, kun myyjällä on ollut luotiliivit ja käsiase"

Tampereen huumekauppa kukoistaa Tor-verkossa. Poliisin mukaan eniten Tampereella käytetään amfetamiinia, kannabista ja subutexia. ”Lahti ei tällä menolla ole enää Suomen amfetamiinipääkaupunki”, he toteavat. Juha Perämäki

Riina Haapala

Tampereen seudun huumetilanne on erittäin vaikea. Näin kuvailee Tampereen pääpoliisiaseman huumekenttävalvonnan väki.

– Kauppaa tehdään todella härskisti joka puolella Tamperetta, työntekijät kertovat.

Sisä-Suomen poliisilaitos on panostanut vuoden 2018 alusta huumausaineiden kenttävalvontaan aiempaa enemmän. Panostus näkyy huumausainerikosten määrän reilussa kasvussa.

Valvonta ei ole painanut huumekauppiaita piiloon, vaan kauppaa tehdään avoimesti edelleen keskeisillä paikoilla. Huumekauppa on kuitenkin muuttanut luonnettaan.

Kuutisen vuotta päätoimisesti huumausainerikosten parissa työskennelleet poliisit kertovat, että tilanne on muuttunut huomattavasti huonompaan suuntaan.

– Kun aloitettiin, oli tietyt myyjät ja paikat, joita seurattiin. Nyt 1990-luvun puolivälissä syntyneet nuoret ovat haistaneet helpon rahan ja sellaiset, joilla ei ole mitään aiempaa rikostaustaa, myyvät yhä useammin huumeita Tor-verkossa.

Huumeiden hankkiminen on alaikäisille jopa helpompaa kuin alkoholin. Huumekaupoista 90–95 prosenttia tehdään Tampereen seudulla verkon välityksellä. Fyysisesti tavara vaihtuu edelleen hyvin julkisilla paikoilla, mutta tuntemattoman kohtaaminen on saanut monet kauppiaat varautumaan.

– Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun kiinni otetulla myyjällä on ollut luotiliivit ja käsiase. Yleensä molemmat ovat jotenkin varautuneet, vähintään teräaseella, pampulla tai etälamauttimella.

Poliisit muistuttavat, että alkuvuoden suppea tilasto on vain jäävuoren huippu. Luvuissa eivät nimittäin ole mukana järjestyspoliisin, liikennesektorin tai paljastavan tutkinnan tuottamat tilastot.

– Tilanne on lähes karannut käsistä. Vaikka meitä olisi koko ajan täysi miehitys kentällä, kaikkia ei saa kiinni.

Kenttävalvonnan vakivahvuus on neljä poliisia ja koira. Tehostetulle jaksolle pyritään saamaan lisävahvistusta muista yksiköistä. Poliisit kuitenkin muistuttavat, että työaika on vain kahdeksan tuntia. Siitäkin suuren osan nielevät paperityöt: vaikka huumekauppiaan kiinni ottamiseen menisi vain minuutteja, sitä seuraavat mahdolliset kotietsinnät ja kaiken sen kirjaaminen saattaa viedä tunteja.

– Jos täällä olisi enemmän väkeä, tilastot olisivat vielä rumemmat.

Tampereen huumekenttävalvonnan tilastojen pääkohtia 1.1.–31.5.

Törkeä huumausainerikos 2017: 6kpl, 2018: 13kpl

Huumausainerikos 2017: 41kpl, 2018: 126kpl

Huumausaineen käyttörikos 2017: 61kpl, 2018: 203kpl

Amfetamiini 2017: 2kg 756g, 2018: 2kg 117g

Amfetamiinin takavarikkokerrat 2017: 29kpl, 2018: 76kpl

Marihuana 2017: 3kg 122g, 2018: 5kg 369g

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 14. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.