Tampereen kaupunki selvitti: Tekoäly voi tunnistaa erityistä tukea tarvitsevat oppilaat

Kuvituskuva. Kuvan oppilaat eivät liity juttuun. Arkistokuva

Riina Haapala

Tampereen kaupungin juuri päättynyt tekoälykokeilu auttaa tulevaisuudessa ennustamaan koululaisen erityisen tuen tarpeen. Tavoitteena on, että opettajien merkintöjä ja oppilastietoja automaattisesti analysoimalla koulunkäynnin tuki osataan kohdentaa paremmin.

Tampereen kaupunki ja IT-alan palveluyritys CGI tekivät koneoppimista hyödyntäen ennustemallin peruskoulun oppilastietojärjestelmän tiedoista. Ennustemalli tutki sekä oppilastietoja että opettajien merkintöjä ja pyrki tunnistamaan oppilaat, jotka todennäköisesti tulevat tarvitsemaan erityistä tukea koulunkäynnissään. Ennustemallin ansiosta oppilaiden tuen tarpeen tunnistaminen ei jää ainoastaan opettajan arvion varaan vaan analyysi tehdään 193 muuttujan perusteella. Mallin avulla kaikkia oppilaita voidaan arvioida samalla tavalla.

– Tavoitteena on, että data-analyysin avulla voimme mitoittaa ja kohdentaa oppilaille annettavaa tukea entistä tasa-arvoisemmin, kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä toteaa.

Parhaassa tapauksessa ajoissa annettu ja oikein kohdennettu tuki vaikuttaa positiivisesti oppilaan koko loppuelämään.

Mallia varten kopioitiin Helmi-järjestelmän oppilastiedot vuosilta 2013–2018. Ne anonymisoitiin niin, että datasta ei voi tunnistaa yksittäisiä oppilaita. Ensimmäisessä vaiheessa koneoppimisalgoritmi opetettiin tunnistamaan tekijöitä, jotka voivat viitata siihen, että oppilas tulee saamaan erityisen tuen päätöksen. Data-analyysiin muuttujia olivat esimerkiksi eri aineiden kurssiarvosanat, tuntipoissaolot ja -merkinnät, erityisen tuen päätökset ja oppilaiden taustatiedot.

Algoritmi loi mallin, jota testattiin ensin erityisen tuen päätöksen saaneiden tiedoilla ja sitten aineistolla, jossa päätöstietoa ei vielä ollut. Ensimmäisen data-analyysin perusteella tärkeitä tekijöitä olivat arvosanojen keskiarvo, matematiikan ja suomen kielen arvosanat sekä koulun vaihto.

Kuten kaikki ennustemallit, myös data-analytiikkakokeilussa kehitetty malli on erehtyväinen ja oppiva. Analytiikkamallin ennustetarkkuutta voidaan tulevaisuudessa lisätä joko yhdistämällä Helmi-järjestelmiin muista järjestelmistä saatavaa tietoa tai niin, että opettajat kirjaavat tuntimerkinnät yhtenäisemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.