HS: Hyvätuloinen espoolaismies ajautui pahaan velkakierteeseen – ulosotto söi koko nettopalkan

Helsingin Sanomat on haastatellut 41-vuotiasta miestä, joka saavelkajärjestelyjensä kohta päätökseen.

Kuvituskuva Johanna Erjonsalo

Joonas Alanne

Helsingin Sanomat ei julkaise miehen nimeä, koska hän on tällä hetkellä saamassa velkajärjestelynsä päätökseen. Häntä kuvaillaan hyvätuloiseksi, minkä lisäksi jutussa kerrotaan, että miehellä oli ongelmien alkaessa asumusetu ja työsuhdeauto.

Mies velkaantui yllättäen viisi vuotta sitten, kun hänen ex-puolisonsa firma meni konkurssiin. Talous kärsi myös huoltajuuskiistasta ja elatusmaksuista.

Viranomaisten laskentakaavan vuoksi miehen koko nettopalkka päätyi ulosottoon.

Tämän seurauksena mies kertoo joutuneensa myymään kaiken ja lainaamaan rahaa sukulaisilta, jotta lapsella olisi aina hänen luona joka toinen viikonloppu asuessaan syötävää.

Velkaneuvontaan pääsyä mies joutui odottamaan muutaman kuukauden, mutta sen jälkeen asiat alkoivat nopeasti ratketa.

– Velkaneuvonnasta lähdettiin minun mukaani hakemaan toimeentulotukea ja pantiin vireille velkajärjestely. Sain ruokaa ja jopa ilmaisia uimahallikäyntejä minulle ja lapselleni, mies kertoo HS:lle.

Velkaneuvonta siirtyy ensi vuoden alussa kunnilta ja aluehallintovirastoilta valtion vastuulle. HS:n haastattelema mies toivoo, että palvelu pysyy jatkossakin käytännönläheisenä ja inhimillisenä.

Mies kertoo, että velkaneuvonnan ansiosta hän päätyi henkilökohtaiseen terapiaan, jolla oli suuri merkitys jaksamisessa.

– Karsastan sitä, että velkaneuvonnasta tulisi vain juridinen elin, hän kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.