Parikymppinen varusmies joutui yksin epäillyksi Raaseporin traagisesta kuolonturmasta – "Loukkaantuneet saivat niin paljon kipeää, ettei turvavyörikettä epäillä"

Kuva näyttää, minne onnettomuuden uhrit päätyivät onnettomuuden seurauksena. Onnettomuustutkintakeskus

Mikko Välimaa

Raaseporin Leksvallissa kolmen varusmiehen ja yhden kiskobussin matkustajan hengen vaatineen tasoristeyskolarin rikosepäily on siirtynyt syyttäjälle.

Juttua tutkinut komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo, että armeijan miehistönkuljetusautoa ajanut parikymppinen varusmies on ainoa rikoksesta epäilty.

Sen sijaan auton maastoauton lavalla matkustaneet varusmiehet sekä alikersantti, jonka vastuulla oli tarkastaa varusmiesten turvavöiden käyttö, välttyvät syyteharkinnalta.

Tapausta on tutkittu liikenneturvallisuuden vaarantamisena, kolmena kuolemantuottamuksena ja neljänä vammantuottamuksena.

Turman neljäs kuolonuhri matkusti VR:n kiskobussissa, mutta tämä kuolema ei oikeuslääkärin tutkimusten mukaan johtunut törmäyksestä, eikä sitä ei siten viedä syyttäjälle.

Turmaan liittyneet vammantuottamusepäilyt eivät Kantolan mukaan myöskään etene syyttäjälle, koska yksikään asianomistajista ei vaatinut kuljettajalle rangaistusta.

Vammautuneet olivat kuljettajana toimineen varusmiehen palvelustovereita.

Turma sattui vaikeissa kelioloissa ja vaarallisena pidetyssä vartioimattomassa tasoristeyksessä 26. lokakuuta, kun armeijan maastokuorma-auto oli palaamassa Uudenmaan prikaatin harjoituksesta.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) toissa viikolla valmistuneen raportin mukaan kukaan kuorma-auton lavalla matkustaneista varusmiehistä ei käyttänyt turvavyötä, vaikka Puolustusvoimien ohje sitä edellyttää.

Ilkka Kantolan mukaan tutkinnassa ei kuitenkaan löydetty perusteita muille kuin auton kuljettajaa koskeville epäilyille.

– Turvavyön käyttämättä jättäminen olisi periaatteessa rikesakon tasoinen rikkomus, mutta koska loukkaantuneet varusmiehet saivat niin sanotusti paljon kipeää, heitä ei epäillä.

– Totesimme myös, että vöiden käyttöä valvonutta alikersanttia ei voida epäillä, koska viime kädessä turvavyön käyttäminen jokaisen omalla vastuulla. Valvoja voi tarkistaa turvavyöt ennen matkaan lähtöä, mutta kun (auton) pressu lyödään kiinni, voi jokainen avata vyön, Kantola perustelee.

Lavalla matkustanut alikersantti loukkaantui turmassa, mutta on sittemmin Kantolan mukaan toipunut.

Kantolan mukaan Puolustusvoimat antoi lausuntonsa asiasta ennen kuin kokonaisuus siirtyi syyttäjälle. Puolustusvoimia ei organisaationa epäillä rikoksesta.

Otkes suositti turmaraportissaan, että Puolustusvoimat parantaa turvavöiden käytön valvontaa.

Kantola kertoo myös saaneensa kansalaisten kyselyjä siitä, miksi tasoristeysturvallisuudesta vastaavia viranomaisia ei saateta vastuuseen vaarallisesta tasoristeyksestä.

– Tämä tasoristeys ei täytä nykyaikana asetettuja turvallisuusvaatimuksia. Se on kuitenkin ollut valmistumisaikana määräysten mukainen, joten viranomaisia ei voida epäillä, Kantola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 12. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.