Masennuksen ja tuoreiden porkkanoiden väliltä löytyi yhteys – koskee erityisesti parikymppisiä

Porkkanat kannattaa syödä tuoreina. Päivi Tuovinen

toimitus

Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat mielenterveydelle parempia kuin prosessoidut, keitetyt ja säilötyt.

18–25-vuotiailla teetetyssä tutkimuksessa selvisi, että tuoreiden vihannesten ja hedelmien syömisellä on myönteinen vaikutus mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen.

Enemmän tuoreita vihanneksia ja hedelmiä syövien mielialat olivat parempia kuin verrokkiryhmällä ja he olivat tyytyväisempiä elämää

Tuloksista selvisi myös, että prosessoituja, keitettyjä ja säilöttyjä hedelmiä syövät eivät saaneet läheskään samanlaisia hyötyjä kuin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia syövät.

Tutkijoiden mukaan tulokset voivat selittyä sillä, että ruoan prosessoinnissa osa sen sisältämistä vitamiineista ja ravinteista häviää.

Tutkimustulosten perusteella on mahdollista, että tulevaisuudessa ruokavalion ja elämäntyylin muutokset ovat entistä suuremmassa roolissa mielenterveyden hoitamisessa.

Parhaat hedelmät ja vihannekset mielenterveyden hoitamiseen ovat tutkimuksen mukaan porkkana, banaani, omena, pinaatti ja muut tummanvihreät lehtivihannekset, greippi, sitrushedelmät, tuoreet marjat, kurkku ja kiivi.

Tutkimukseen osallistui 422 nuorta aikuista, joista kaksi kolmasosaa oli naisia. Tutkimukseen valittiin nuoria aikuisia, sillä heidän ikäryhmässään on paljon masennusoireita.

Hedelmiä nautiskellessa todella on väliä, missä muodossa ne suuhunsa pistää. Sydänliitto ry:n ravitsemusasiantuntija Anna Karan mukaan suurin osa kasviksista ja hedelmistä kannattaisi syödä kokonaisina Syynä on muun muassa, että C-vitamiinin määrä laskee rajusti, kun kasvis mehustetaan.

Otagon yliopiston tutkimuksesta kertoo Science News -verkkojulkaisu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 4. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 10. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.