Moottori: Nopeuskamerat mullistivat etenkin rikesakotuksen – autoilijat maksoivat yhteensä 100 000 000 euroa lisää

toimitus

Sakkotilastojen tarkastelu kertoo omaa kovaan kieltään automaattivalvonnan vaikutuksista, kertoo Moottori-lehden tarkastelu.

Tarkastelussa huomioidaan vain alle 20 km/h ylityksistä määrättävät rikesakot, sillä korkeampien nopeuksien rangaistavuus ei liity tämän artikkelin sisältöön.

Vuosittain jaettujen rikesakkojen määrä näyttää heilahdelleen tasaisesti, joskin vuoden 2014 alussa lakkautetun liikkuvan poliisin vaikutuksen huomaa vuosien 2014–2016 sakkomäärissä.

Automaattivalvonnan osuus rikesakoista pysyi varsin vakaana vuoteen 2016 asti, minkä jälkeen automaattivalvonnan osuus on kasvanut merkittävästi.

Yksi tekijä lienee juuri Kehä I, jonka automaattivalvonta alkoi vuonna 2016.

Tilaston kääntäminen toisin päin tuo hälyttävän tuloksen: automaattivalvonnan ulkopuolella jaettavien rikesakkojen määrän trendi on rajusti laskeva.

Rikesakkoja tarkastellessa on huomioitava, että sakkoja jaetaan ylinopeuksien lisäksi monista muistakin rikkomuksista. Ylinopeuksien osuus on kuitenkin merkittävä.

Kun katsotaan kaikkia valtion sakkotuloja, on kasvu vuoden 2015 jälkeen ollut huomattavaa.

Viime vuonna sakkotuloja kerättiin peräti 100 000 000 euroa enemmän kuin vain kaksi vuotta sitten. Sakkotulojen kasvu on huomattavasti suurempi, kuin pelkkä rikesakkomäärän kasvu, eli taustalla on monia muitakin tekijöitä.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen näkee automaattivalvonnan taustalla selkeitä taloudellisia tarpeita.

– Meillä on erinomaiset edellytykset käsitellä ja tutkia liikennettä, ja silti olemme kiinni ikivanhoissa ja itsestään selviä tuloksia antavissa kaavoissa. Se kuvastaa sitä, ettei virkavallalla ole tarvetta saada muita tuloksia. Nykyisten tutkimusten tulokset riittävät tuomaan vahvistusta päätöksenteolle, Nieminen sanoo Moottorille.

– Vaikuttaa siltä, että sakkotulojen lisääminen valtiolle ohjaa merkittävästi liikenneturvallisuustyötä. Tähän viittasi myös hallituksen tavoite tuplata sakot nykyisestä. Hankehan kaatui perustuslain vastaisena.

Automaattivalvonnalla on Niemisen mukaan paikkansa, mutta talouspolitiikkaa ei tulisi kätkeä liikenneturvallisuustyöksi.

– Kysymys on siinä, miten rankasti automaattivalvonta kohdistuu pieniin ylinopeuksiin. Meidän rangaistusjärjestelmähän perustuu siihen, että jos erehdyt, sinua nuijitaan ihan urakalla.

Kommentillaan Nieminen viittaa nopeusrajoitusten porrastukseen samalla 20 km/h pykälällä, joka erottaa rike- ja päiväsakkorajan.

Myös sakotuskäytäntöön aiottu muutos huolestuttaa Niemistä.

– Automaattivalvonnan taustalla näkyy halua lisätä sakottamista taloudellisista syistä. Halutaan jopa purkaa todistustaakan kaltaisia perusoikeuksia, eli autonsa lainanneen omistajan pitäisi itse todistaa olleensa syytön hänen omistamallaan autolla ajetulle sakolle. Perustuslakivaliokunta katsoi esityksen liikennevirhemaksun ajoneuvokohtaisuudesta perustuslainvastaiseksi. Nähtäväksi jää mitä liikennevirhemaksulle kokonaisuudessaan nyt tapahtuu.

Teksti: Lauri Ahtiainen, Moottori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jos ruotsalaiset pysyvät karanteenissa, jää legendaarinen maaottelu Ratinassa haaveeksi – HS: Viimeksi pidettiin taukoa jatkosodan aikaan
 2. IL: Kylmäkosken vankilasta karkasi vanki: vankila sekoitti kaksi vankia, ja päästi ulos väärän henkilön – "Henkilöt ovat erittäin samannäköisiä"
 3. Mennäänkö charter-koneella Azerbaidzhaniin vai apostolinkyydillä Ratinaan tyhjän katsomon eteen? – Tätä tarkoittaa Tampereen Ilveksen eurounelma käytännössä
 4. Poliisi sai maanantai-iltana ilmoituksen, että tamperelaisella uimarannalla liikkuu henkilö käsiaseen kanssa – "Ilmoituksen mukaista henkilöä ei tavattu"
 5. Korona väistyi: karaoken suosio ponnahti Tampereella kattoon! – "Viime lauantaina oli kahden ja puolen tunnin jono..."
 6. Kolumni: Toisenlainen kesä
 7. Menneiden vuosikymmenten tyyliä – museoajoneuvoja ja ajan henkeen pukeutuneita kuskeja voi bongata Kangasalla
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. Tampereen keskustasta vietiin perjantaina auto, joka tavoitettiin kahden vuorokauden kuluttua liikenteestä – Kuljettajaa epäillään yhteensä neljästä rikoksesta
 10. Tampereen keskustorille tuodaan Rakkauskontti – tästä on kyse
 11. Poliisi pysäytti Tampereen Hervannassa ajoneuvon, jossa oli moni asia eri tavalla kuin olisi pitänyt – Auto oli poistettu liikennekäytöstä, ajokortti oli varastettu Helsingistä
 12. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijavalinnan tulokset ovat valmiit – Syyslukukauden alussa aloittaa 2 100 uutta opiskelijaa
 13. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 14. Ruuanlaittaja nukahti Tesomalla – Pelastuslaitos ja ensihoito herättivät
 15. Iltalehti: Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhonen on siirtymässä KHL:ään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi pysäytti Tampereen Hervannassa ajoneuvon, jossa oli moni asia eri tavalla kuin olisi pitänyt – Auto oli poistettu liikennekäytöstä, ajokortti oli varastettu Helsingistä
 2. Tässä on kesä-Tampereen ykköspaikka, katso top 30! – "Siellä sielu lepää"
 3. Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Lopulta kyllästyin siihen elämään” – Ammattirikollinen Jari kouluttautuu nyt lähihoitajaksi
 5. Korona väistyi: karaoken suosio ponnahti Tampereella kattoon! – "Viime lauantaina oli kahden ja puolen tunnin jono..."
 6. Onnibus.comin kampanja: viereinen paikka tyhjäksi puoleen hintaan – Matkustajia puolet normaalista, kuljettajista yli puolet lomautettuna
 7. Ari Ruissalo aloittaa Villilän K-Supermarketin kauppiaana – "Asiakkaat haluavat tulla kauppaan illemmalla"
 8. Ruuanlaittaja nukahti Tesomalla – Pelastuslaitos ja ensihoito herättivät
 9. Kuka lähtee Ilveksestä ulkomaille? – Toimitusjohtaja: Seura on hyväksynyt yhden pelaajatarjouksen
 10. Poliisi sai maanantai-iltana ilmoituksen, että tamperelaisella uimarannalla liikkuu henkilö käsiaseen kanssa – "Ilmoituksen mukaista henkilöä ei tavattu"
 11. UFF tuo vintagea Hämpille – Uusi myymäläkonsepti tuodaan Helsingin hipsterikaupunginosista Tampereelle
 12. "Tässä on biisi, joka on yhtä hyvä kuin Tahdotko mut tosiaan, ehkä vielä vähän parempikin" – Vertaa itse, jos et usko Costelloa
 13. "Hyvä kunto näkyy varmasti ulospäin" – Näin Apulannan Ville jätti 30 kiloa salille
 14. Tampereen keskustasta vietiin perjantaina auto, joka tavoitettiin kahden vuorokauden kuluttua liikenteestä – Kuljettajaa epäillään yhteensä neljästä rikoksesta
 15. Mennäänkö charter-koneella Azerbaidzhaniin vai apostolinkyydillä Ratinaan tyhjän katsomon eteen? – Tätä tarkoittaa Tampereen Ilveksen eurounelma käytännössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.