Yllätkö samaan? Tässä on suomalaisten keskiansio – miesten ja naisten palkoissa huima ero

Kuvituskuva. JOHANNAERJONSALO

toimitus

Tilastokeskuksen julkaisusta selviävät vuoden 2017 mediaani- ja keskiansiot. Mediaaniansio tarkoittaa keskimmäistä palkkaa suuruusjärjestykseen asetetuista palkoista, keskiansio taas palkkojen keskiarvoa, johon vaikuttavat herkemmin erityisen suuret ja pienet palkat.

Yksityisen sektorin kokoaikaisten kuukausipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3 220 ja keskiansio 3 631 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Miesten ja naisten mediaaniansioissa oli jopa 800 euron ero: miesten mediaaniansiot olivat 3 650 ja naisten 2 851 euroa.

Yksityisen sektorin työntekijöiden ammatti ja koulutus vaihtelivat paljon. Noin kolmasosalla korkein suoritettu tutkinto oli toiselta asteelta eli ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto. Alemman korkeakouluasteen tutkinto oli 24 prosentilla ja ylemmän korkeakouluasteen tutkinto 19 prosentilla.

Miesten mediaanipalkka oli suurempi kuin naisten kaikissa koulutusryhmissä. Suurin ero oli yhteiskunnallisilla aloilla. Koulutuksen yhteiskunnalliselta alalta saaneen miehen mediaanipalkka oli 4 600 ja naisen 3 779 euroa. Myös pelkän ylioppilastutkinnon suorittaneet miehet tienasivat huomattavasti enemmän kuin naiset: miesylioppilaiden mediaanitulo oli 3 311 euroa ja naisten 2 669.

Palkkojen hajonta kasvoi tehtävän vaativuustason mukana. Esimerkiksi johtajien palkoissa oli suuria eroja. Johtajien parhaiten palkattu kymmenen prosentin joukko ansaitsi vähintään 10 000 euroa kuukaudessa, kun taas alimmin palkattu kymmenys sai korkeintaan 3 800 euroa. Myös erityisasiantuntijoiden palkkahajonta oli suurta: korkeimmin palkatut erityisasiantuntijat ansaitsivat 2,2 kertaa enemmän matalapalkkaisiin nähden.

Näissä tehtävissä näkyi myös sukupuolten ero. Naisjohtajien mediaaniansiot olivat 22 prosenttia pienemmät kuin miesjohtajien. Asiantuntijanaisten mediaaniansiot olivat 17 prosenttia pienemmät ja erityisasiantuntijoiden 15 prosenttia pienemmät kuin miesten.

Sukupuolten sisäisessä vertailussa kävi ilmi, että miesten palkkojen keskinäinen vaihtelu oli suurempaa kuin naisten. Tilanne oli kuitenkin päinvastainen johtajilla: parhaiten ansainneet naisjohtajat tienasivat 2,7 kertaa enemmän kuin heikoimmin ansaitsevat. Vastaava luki oli 2,5 miesjohtajilla. Tilastokeskus kuitenkin muistuttaa, että johtajien ansiotiedot eivät ole kaikilta osin kattavat, sillä palkka-aineistossa ei pääsääntöisesti ole ylimmän johdon palkkoja.

Tilastokeskuksen palkka-aineisto koostuu työnantajajärjestöjen sekä Tilastokeskuksen keräämistä tiedoista. Tilastokeskus kertoo, että palkka-aineistossa oleville henkilöille yhdistetään Tilastokeskuksen tutkintorekisterin tiedot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.