EU haluaa palauttaa pakolaisia tehokkaammin lähtömaahansa – suunnitelmissa rajoituksia liikkumiseen EU-maiden välillä

Kuvituskuva. Paivi Tuovinen

toimitus

Brysselissä torstaina 28.6. alkanut Eurooppa-neuvosto käsitteli muuttoliikettä, EU:n turvallisuuden ja puolustuksen kehittämistä sekä talouden ja työllisyyden edistämistä.

Kokouksessa keskusteltiin alueellisten maihinnousupisteiden perustamisesta EU:n ulkopuolisiin maihin yhteistyössä YK-järjestöjen kanssa. Pisteet olisi tarkoitettu merestä pelastetuilla, Eurooppaan pyrkineille pakolaisille. Lisäksi myös vapaaehtoisiin EU-maihin on tarkoitus perustaa keskuksia merestä pelastetuille.

– Keskuksissa tutkittaisiin mahdollisimman nopeasti pelastettujen kansainvälisen suojelun tarve, ja suojeluntarpeessa olevista huolehdittaisiin jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuteen perustuen. Muut palautettaisiin nykyistä tehokkaammin lähtömaihin, kerrottiin Valtioneuvoston tiedotteessa.

Eurooppa-neuvosto kehotti lisäksi jäsenmaita huolehtimaan kaikin lainsäädännöllisin ja hallinnollisiin keinoin siitä, että turvapaikanhakijat eivät siirtyisi EU-maasta toiseen.

– Näillä ratkaisuilla pyritään pelastamaan ihmishenkiä, vähentämään salakuljetusta ja rajoittamaan turvapaikanhakijoiden liikkumista edelleen EU-maasta toiseen. EU myös lisää tukeaan Afrikan maille, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle taloudellisista syistä, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

Neuvostossa keskusteltiin myös turvallisuudesta ja puolustusyhteistyöstä. Päämiehet kävivät keskustelua Naton pääsihteerin kanssa EU:n ja Naton välisen yhteistyön vahvistamisesta.

– Yhteistyötä Naton kanssa tulee jatkaa. EU:n toiminnan ei pidä olla päällekkäistä Naton tekemän työn kanssa, vaan EU:n ja Naton toimien tulee tukea toisiaan, Sipilä totesi.

Talouden ja työllisyyden osalta keskustelu koski USA:n asettamia haitallisia tulleja teräs- ja alumiinituotteille. Neuvosto antoi täyden tukensa EU:n vastatoimille.

Sipilä nosti esiin läpimurtoinnovaatioiden merkityksen.

– Aikaisempia läpimurtoinnovaatioita ovat olleet esimerkiksi matkapuhelin ja internet. EU:n on tähdättävä tällaisiin innovaatioihin, jotka vahvistavat eurooppalaista kilpailukykyä ja tuovat runsaasti työpaikkoja ja talouskasvua Eurooppaan, Sipilä totesi.