Kuvat: Kaupasta saa nyt sinilevätestejä – pulppuaa, vaahtoaa, höyryää ja voi syövyttää

– Itseänikin kiinnostaa tämä, totesi terveystarkastaja Helmi Heiska, joka tiesi sinileväpikatestin tulleen markkinoille. Pakkaus sisältää tarvikkeet kolmeen näytteeseen. Tanja Niemi-Laurila

Tanja-Elina Niemi

Tervanokan uimarannan vesi näyttää tosi myrkylliseltä. Suojakäsineet ovat tarpeen, kun nostan ämpäriin vihreää vettä ja upotan näytepurkin ohjeen mukaisesti veteen.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja Helmi Heiska on ottamassa virallista uimavesinäytettä ja lukee kanssani pakkauksen ohjeita.

Heiskaakin kiinnostaa miten VTT:n ja Turun yliopiston kehittämä pikatesti toimii kaupallisena tuotteena.

Pahvipakkaukseen saa tehtyä reiät näytepurkkia varten. Tämä on jännittävä vaihe, sillä purkki alkaa pian kuumeta kemiallisen reaktion seurauksena: se pulppuaa ja vaahtoaa ja päästää ulos höyryä. Tästä varoitetaan pakkauksen ohjeissa. 70-asteinen ja pH-arvoltaan korkea vesi voi syövyttää, jos sitä joutuu iholle.

Noin puolet järvien sinileväesiintymistä on myrkyllisiä.

Vettä on loiskunut laiturille, huomaan etten ole varannut talouspaperia tai pyyhettä mukaan, kuten ohjeessa neuvotaan.

Kymmenen minuutin jälkeen purkista voi pipetillä ottaa vettä ja tiputtaa sitä vähän raskaustestin näköiseen testiliuskaan. Pipetin käyttö ei ole kovin tuttua, mutta saan Heiskalta ohjausta. Olen melko varma, että testiliuskaan meni vaadittavat kolme tippaa.

Sitten odotamme viisi minuuttia. Testiviiva tulee näkyviin, mutta kontrolliviivaa ei kuulu. Tippoja on ehkä sittenkin ollut liian vähän.

Jonkin ajan kuluttua otamme pakkauksesta toisen testipussin ja uuden testiliuskan, johon lasken pipetistä tippoja, mutta kontrolliviivaa ei oikein tahdo tähänkään tulla kuin himmeänä. Ei ainakaan ohjeessa mainitussa viidessä minuutissa – eikä pidemmässäkään ajassa.

– Testiviiva näkyy, mutta kun kontrolliviivaa ei ole, niin ei voi sanoa, että testi on onnistunut, harmittelee Heiska.

Kaksi viivaa tarkoittaisi, että vedessä on myrkkyä. Pikatesti testaa 11 maksamyrkkyä.

– Hermomyrkkyjä se ei testaa, niitä voi sinilevässä olla, sanoo Heiska, jonka mukaan noin puolet järvien sinileväesiintymistä on myrkyllisiä.

Heiskan mukaan testin virhelähde voi myös olla se, että levää oli testattavassa vedessä niin paljon, että se vaikeutti testiä.

Testin virhelähde voi myös olla se, että levää oli testattavassa vedessä niin paljon, että se vaikeutti testiä.

Pikatestiä ei ole vielä joka kaupassa. Keravan Citymarketissa sitä löytyi kassan läheltä: 39 euron hintainen paketti sisältää kolme testiä ja kolmet kertakäyttökäsineet.

Tuotetta myydään Turun yliopiston myöntämän lisenssin alla. Valmistaja on Salofa Oy Salosta.

Pakkauksen voi hävittää energiajätteenä tai viedä pahvinkeräykseen, mutta ainakin tässä testissä laatikko kostui. Testi ja muu sisältö ovat energiajätettä.

Ehkä tämä vaatii hieman harjoittelua ja intoa kemiallisiin kokeisiin. Tai sitten voi tyytyä tikku- ja juomalasitesteihin, joihin löytyy ohjeet Järviwikistä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.