Uusien henkilöautojen määrä kasvoi selvästi alkuvuonna – Romutuspalkkio putsaa autokantaa

Romutuspalkkio on merkittävä etu uutta autoa ostaessa. Päivi Tuovinen

toimitus

Vuoden 2018 ensimmäisen puolikkaan aikana rekisteröitiin yli 5 000 henkilöautoa enemmän kuin vuoden 2017 tammi–kesäkuussa.

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla 69 600, joka on 5 149 autoa eli kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan tammikuusta asti käytössä ollut romutuspalkkiojärjestelmä on vaikuttanut suuresti paitsi rekisteröintien määrään, myös niiden laatuun. Vuoden alkupuoliskolla romutuspalkkiolla on tilattu noin 5 400 uutta autoa, joista 80 prosenttia on ensirekisteröity. Tämä tarkoittaa, että noin kuusi prosenttia kaikista ensirekisteröidyistä henkilöautoista on hankittu romutuspalkkiolla.

Valtio on luvannut 8 miljoonaa euroa romutuspalkkioihin. Näistä kesäkuun loppuun mennessä oli varattu yli 70 prosenttia. Palkkiojärjestelmä on käytössä elokuun loppuun asti, jos määrärahat eivät lopu ennen sitä.

Palkkiolla hankittavien autojen hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 110 g/km. Romutuspalkkioautojen hiilidioksidipäästöt ovat B-segmentin suuren suosion takia selvästi alemmat kuin ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimäärin. Alkuvuonna ensirekisteröityjen autojen päästöt olivat keskimäärin 116 g/km, kun viime vuonna keskipäästöt olivat 119 g/km. Päästöt ovat myös vähentyneet enemmän kuin vuosina 2016 ja 2017.

Noin 80 prosenttia romutuspalkkiolla hankituista autoista on bensiinikäyttöisiä ja lähes 15 prosenttia hybridiautoja.

Romutuspalkkion edellytyksenä on, että auto on otettu käyttöön vuonna 2007 tai aikaisemmin ja se on ollut liikennekäytössä vuonna 2017 sekä romutushetkellä. Se on pitänyt olla käyttäjällä edelliset 12 kuukautta.

Bensiini- tai dieselkäyttöisestä autosta alennus on 1 500 euroa, josta valtion osuus on 1 000 euroa ja autoalan 500 euroa. Autosta, jonka käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli (flexifuel), metaani (maa- tai biokaasu) tai sähkö (täyssähköauto tai ladattava hybridi), alennus on 2 500 euroa. Tästä valtion osuus on 2 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.