Tiedätkö kuinka hevoskuljetus tulisi ohittaa? Asiantuntija kehottaa huomioimaan nämä asiat

Kuvituskuva Katja Juurikko

toimitus

Hevostraileri tai hevoskuljetusauto ohitetaan huolettomammin kuin ratsukko tai hevoskärryt, selviää Liikenneturvan kyselyssä.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista lähes joka kymmenes pyrki pääsemään hevosia kuljettavista ajoneuvoista mahdollisimman pikaisesti ohi, koska koki sen hidastavan omaa matkantekoaan. Lisäksi joka neljäs kyselyyn vastanneista suhtautui hevoskuljetusajoneuvoon samalla lailla kuin muihinkin ajoneuvoihin, eikä siis ottanut sitä mitenkään erityisemmin huomioon. Kaksi kolmesta kuljettajasta otti hevosia kuljettavan ajoneuvon huomioon pitämällä ohitettaessa siihen tavanomaista pidemmän turvavälin, kerrotaan Liikenneturvan tiedotteessa.

– Hyvä turvaväli on tarpeen aina liikuttaessa, mutta hevosia kuljettavalle se on erityisen tärkeä. Hevonen on kyydissä vain ohuen narun varassa, eikä sillä ole turvavöitä tai turvavarusteita, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Hevoskuljetusautoa ohittaessa on pidettävä reilut marginaalit myös omalle kaistalle palatessa, ettei hevoskuljetusauto joudu jarruttamaan ohitustilanteessa.

Hevostrailerin kuljettajat eivät halua olla tientukkoja, vaan ajavat arvokuljetukseen sopivalla arvokkuudella ja pyrkivät parhaansa mukaan ennakoimaan. He myös hiljentävät risteyksissä, jotta hevosen tasapaino säilyy kyydissä, Taskinen sanoo.

Kun näet hevosajoneuvon liikentessä:

- Jätä hevostraileriin tai hevoskuljetusautoon tavanomaista pidempi turvaväli.

- Varmistu, että sinulla on varmasti tilaa turvalliselle ohitukselle.

- Ohita hevosia kuljettaava ajoneuvo riittävän kaukaa.

- Ota huomioon risteyksissä hevostrailerin pituus, ja hiljennä tarvittaessa.

- Älä vilkuttele valoja tai anna äänimerkkejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.