Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keikka-arvio: Jarkko Martikainen & Luotetut miehet sähköistivät Mustalahden tapahtumasataman, katso hienot kuvat

Jarkko Martikainen tuli suurelle yleisölle tutuksi jo 1990-luvulla YUP:n keulahahmona, mutta soolourakin on jo kestänyt 14 vuoden sekä seitsemän albumin verran. Elokuussa ilmestyy kahdeksas sooloalbumi, Aina auki nimeltään. Samalla kyseessä on nykyisen Jarkko Martikainen & Luotetut miehet kokoonpanon toinen julkaisu. Viimeistään siitä saatiin painava syy katsastaa yhtyeen keikkakunto Mustalahden tapahtumasatamassa ennen syksyn levynjulkaisukiertuetta.

Keikka polkaistiin käyntiin Myrsky kappaleella ja jo ensi tahdeista oli selvää, että yhtye oli valmistautunut antamaan kaikkensa. Kappaleet seurasivat soljuvasti toisiaan, nostaen kappale kappaleelta illan energiatasoa. Kappaleiden välissä maestro Martikainen jutusteli hyväntuulisena yleisölle. Hyväntuulisuus leimasikin koko iltaa, sillä sekä yhtyeellä että yleisöllä suupielet pysyivät ylöspäin kääntyneinä koko lähes kaksituntisen keikan ajan.

Alkupuolella yleisöä hemmoteltiin herkkupaloilla Martikaisen soolotuotannosta muun muassa Silvia, Keväinen jää ja Jos mulla menisi todella huonosti kappaleilla. Huonosti ei todellakaan missään vaiheessa mennyt, joten siinä mielessä laulussa esitetty kysymys jäi tänään hypoteettiseksi. Melko alussa kuultiin myös tulevalta albumilta lohkaistu Helposti syttyvät päät kappale, joka jätti jälkeensä varsin positiivisen latauksen tulevan julkaisun odottelulle.

Seitsemännen kappaleen koittaessa koko Mustalahti siirtyi hetkeksi aikaportaalilla vuoteen 1994, kun yhtye tempaisi YUP:n Väärinkäsityksiä merellä kappaleen sellaisella energialatauksella, että heikompaa olisi jo hirvittänyt. Kappaleen ajaksi vaihtuivat myös Luotettujen miesten soittimet, kun rumpupatteristonsa takana häärinyt Ema Hurskainen vaihtoi bassoon ja kitaristi Anssi Salminen kaivoi soitinvalikoimastansa mandoliinin. Basson varressa yhtyeessä oleva Luis Herrero puolestaan vaihtoi haitariin -tai Paholaisen soittimeen, kuten Martikainen asian esitteli.

Kappaleiden välit siis Martikainen täytti lennokkailla tarinoilla, jotka enemmän tai vähemmän liittyivät perään kuultuihin kappaleisiin. Kuuleman mukaan häneltä oli aikanaan pyydetty, että ”ethän tee enää kappaleita, jotka käsittelevät kuolemaa”. Sitä ei voinut Martikainen luvata, mutta seurauksena syntyi Ei-toivotut laulut kappale. Joskin yleisön reaktioista päätelleen kyseinen laulu oli hyvinkin toivottu. Myös terminologia tuli tutuksi, sillä S.O.S. ei suinkaan tarkoita Save our souls, kuten anglosaksisessa maailmassa erheellisesti uskotaan, vaan lyhennys tulee tietenkin sanoista Sinä olet siellä, kuten seuraava kappale yleisöään valisti.

Kaksi tuntinen tuntui yhtyeen vauhdikkaalla käsittelyllä jopa lyhyeltä ajalta ja illan olisi suonut jatkuvan pitempäänkin. Yhtyeen moninainen sointi syntyi suomirokin ja kansanmusiikin saumattomasta liitosta, jossa oli vivahteita monesta muustakin tyylilajeista punkista lähtien. Miksipä toisaalta kategorisoimaan musiikkia. Pääasia on, että homma toimii.

Keikan päätös sujui vauhdikkaissa merkeissä, kun Perkeleen peltilaatikot ja Homo Sapiens kappaleet lisäsivät kierroksia rauhoittuakseen setin päättäneellä Valssi tanssitaidottomille kappaleella. Äänekkäästi tämän perään taputtanut yleisö sai haluamansa vielä räjähtävällä versiolla YUP:n Murhaaja soittaa pasuunaa kappaleesta. Tähän oli hyvä lopettaa, mutta lisää janoava yleisö tullaan palkitsemaan jo syyskuussa, kun yhtye esiintyy Tampere-talossa.

Alussa Martikainen julisti kappaleessaan Minä pidän tästä paikasta. Kappaleen nimeen on helppo yhtyä, sillä harvassa keikkapaikassa avautuu näkymä suoraan Näsijärvelle. Vaikka itse sanat kappaleessa menevät ironian puolelle, niin nimi kuvasi illan keikkapaikkaa loistavasti. Mustalahden tapahtumasatama vakuutti tänään tunnelmallaan ja äänentoistokin oli kunnossa. Paikka tuokin mukavan lisän Tampereelle keikkapaikkatarjontaan kesäaikaan. Tänä kesänä lavalla tullaan vielä näkemään muun muassa Jari Sillanpää, Miljoonasade, Neljä Ruusua ja Pariisin Kevät.

Jarkko Martikainen & Luotetut miehet, Mustalahden tapahtumasatama, perjantai 6.7.2018

Kuva ja teksti: Ville Laine