Tuoteväärennökset aiheuttavat Suomessa 380 000 000 euron menetykset vuosittain – Huipputulos EU-vertailussa

Vaatteet ovat selvästi väärennetyin tuoteryhmä. Kuvan vaate ei ole väärennös. Heli Koivuniemi

toimitus

Suomessa menetetään tuoteväärennösten vuoksi vuosittain 380 miljoonaa euroa, mikä on neljä prosenttia kaikesta suorasta myynnistä ja 69 euroa asukasta kohden. Luvut selviävät Euroopan unionin teollisoikeusviraston (EUIPO) selvityksistä, joita on tehty viiden viime vuoden ajan.

EUIPO arvioi, että tuoteväärennökset maksavat Suomelle 1 469 työpaikkaa. Kuten muuallakin EU-alueella, eniten menettänyt ala on vaateala, jossa menetykset ovat vuosittain 138 miljoonaa euroa eli 4,8 prosenttia. Lääkealalla menetykset ovat 109 miljoonaa eli 3,1 prosenttia, älypuhelimissa 42 miljoonaa eli 5,1 prosenttia.

Muihin EU-maihin verrattuna tuoteväärennökset aiheuttavat Suomessa vähiten haittaa. Esimerkiksi Ruotsissa menetetään asukasta kohden vuodessa 128 euroa, Virossa 87 euroa ja Saksassa 103 euroa. Huonoimmin vertailussa pärjää Kypros, jossa tuoteväärennökset aiheuttavat vuodessa 234 euron menetykset ihmistä kohti.

Suhteellisesti arvioituna heikoin tilanne on Romaniassa, jossa 13 arvioinnissa mukana ollutta alaa menettävät Romaniassa väärennösten vuoksi 22,5 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain.

Pohjoismaista huonoiten pärjää Tanska, jossa menetykset ovat 203 euroa vuodessa ihmistä kohti.

Yhteensä EU-maissa menetetään vuosittain noin 58,9 miljardia euroa, eli 116 euroa asukasta kohti. Tämä tarkoittaa peräti 434 700 menetettyä työpaikkaa.

Selvityksessä on mukana 13 alaa: kosmetiikka ja hygienia, vaatteet, jalkineet ja asusteet, urheiluvälineet, lelut ja pelit, korut ja kellot, käsi- ja matkalaukut, äänitemusiikki, väkevät alkoholijuomat ja viinit, lääkkeet, torjunta-aineet, älypuhelimet, akut ja renkaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.