Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keikka-arvio: Disco Ensemble ja Von Hertzen Brothers saunamajureina Pakkahuoneen hikisessä illassa

Tullikamarin Tammerfest-tarjonta nojaa tänäkin vuonna vahvasti rockmusiikin suuntaan iltojen ollessa mukavasti teemoitettuina omiksi kokonaisuuksikseen. Torstain teemana oli englanninkielinen rock, jonka soihdunkantajina Pakkahuoneen puolella esiintyneet Von Hertzen Brothers ja Disco Ensemble maassamme ovat.

Illan rykäisi kuitenkin käyntiin Klubin puolella helsinkiläiskvartetti The Empire Strikes, joka suoraviivaisella autotallirockillaan antoi suuntaviivat loppuillalle. Vaikka keikan alussa ei yleisöä ollut vielä kovin paljoa paikalla, niin pian terasseilta valui väkeä paikalle ihmettelemään nelikon menoa.

Yhtye on toistaiseksi julkaissut kaksi kokopitkää albumia joista viimeisimmän, High Tide nimeltään, viime vuonna. Hikiset olivat oltavat helleaallon keskellä Klubillakin, mutta lavalla oli kuuleman mukaan vieläkin kuumempi kuin ulkona. Tämä on helppo uskoa, siten energisen liikkuvaa oli yhtyeen livesoitanta. Kappaleita kuultiin muun muassa uudelta albumilta löytyvät The Last Pirate, All Hope Is Gone ja Rid Of You. Toivotaan, etteivät kappaleiden nimet ole enteitä, eikä toivo täten ole menetetty eikä yleisöstäkään päästä eroon. Imperiumi iski ainakin allekirjoittaneen mielestä tuhannen voltin lailla ja toimi näin mitä oivallisimpana aloituksena illalle.

Pakkahuoneen puolella aloitti välittömästi The Empire Strikesin lopetettua Von Hertzen Brothers viime vuoden lopulla ilmestyneen War Is Over albumin aloitus- ja nimikappaleella. Jo tämä kymmenminuuttinen aloitusjärkäle kertoi myös veljesbändin olevan tänään vedossa. Uusi albumi oli yhdentoista kappaleen setissä ansaitusti edustettuna noin puolen tusinan kappaleen voimin, kun muun muassa menevät Long Lost Sailor ja The Arsonist kuultiin.

Veljesten soitto yhdessä viime vuonna yhtyeeseen palanneen rumpalilegendaksikin tituleeratun Sami Kuoppamäen sekä koskettimissa hääränneen Robert Engstrandin kanssa tuntui vapautuneelta ja saumattomalta. Yleisökin oli varsin mukavasti mukana meiningissä ja tanssijalka näytti väpättävän useammallakin katsojalla.

Hyväntuulisen oloinen yhtye käytti tarkasti koko tunti viidentoista minuutin aikansa, joka aikataulussa oli heille osoitettu. Setin loppuun kuultiin aina yhtä tiivistunnelmainen Kiss A Wish sekä menevä New Day Rising. Yleisö taputti vielä yhtyeen lavalle takaisin ja encorena kuultiin hieman yllättäenkin Approach-albumilta Let Thy Will Be Done -kappale kahdentoista vuoden takaa.

Hyvän musiikin lisäksi opittiin setin aikana, että ”partatuuletin on tukkatuuletinta tärkeämpi” veljeskolmikosta Mikon purnattua, että muilla veljeksillä eli Kiellä ja Jonnella oli tuulettimet hänen saadessa hikoilla muittenkin edestä. Sananvaihto voitaneen panna hyväntahtoisen veljesrakkauden piikkiin. Syksyllä Hertzeneitä on mahdollista nähdä vielä Tampereella, kun Love Remains -albumin 10-vuotisjuhlakeikkojen yksi esityspaikka on Olympiakortteli.

Klubilla jatkoi saumattomasti perään veljesten lopetettua haminalainen vaihtoehtorockyhtye Varvara, jonka neljäs albumi GO näki päivänvalon alkuvuodesta. Myös viisihenkinen Varvara jatkoi illan energisten esiintymisien sarjaa aloittaen väkevästi Please-kappaleella siirtyen jouhevasti perään uuden albumin avausraitaan Gone.

Varvara on jo uransa aikana saanut paljon huomiota sekä albumeillaan että live-esiintymisillään ja toivoisikin, että seuraavan askel isommille lavoille odottaisi kulman takana. Ehkäpä heillä on enteenä, ainakin nimeltään, keikalla kuultu kappale Up To The Top. Soittamisen ilo näkyi tälläkin yhtyeellä vajaan tunnin mittaisen setin ajan. Välillä suoraviivaisempaan ja välillä polveutuvampaan materiaaliin tukeutunutta yhtyettä olisi voinut kuunnella pitempäänkin.

Tullikamarin illan päätti energisistä esiintymisistään tunnettu Disco Ensemble. Yhtyeen maine ei ole turhasta revitty, vaan tänäkin iltana yhtye oli maineensa veroinen jollei enemmänkin. Tämä johti haikeisiin tunnelmiin, sillä kyseessä oli 22-vuotisen uran tehneen yhtyeen viimeinen keikka Tampereella. Yhtye lopettaa uransa joulukuussa Helsingin Tavastialla kuuden peräkkäisen loppuunmyydyn illan myötä. Nykypäivän musiikkiympäristö Suomessa ei välttämättä ole suosiollisin englanninkieliselle rockille, mikä lienee osaltaan vaikuttanut yhtyeen lopettamispäätökseen. Tämä on todella sääli, sikäli väkevän kollektiivisen kokemuksen yhtye loihti Pakkahuoneen yleisön kanssa.

Disco Ensemble otti luulot pois yleisöltä heti aloituskappaleen Drop Dead, Casanova myötä. Valojen välkkeessä nelikko paahtoi pitkin lavaa kuin viimeistä päivää, mikä tavallaan oli tottakin ainakin Tampereen osalta. Setti piti sisällään muun muassa Second Soul, Eartha Kitt, Das Boot ja Fight Forever -kappaleet yleisön laulaessa ja taputtaessa raivokkaasti mukana. Disco Ensemble eli Miikka Koivisto, Jussi Ylikoski, Mikko Hakila ja Lasse Lindfors antoi yleisönsä mukana kaikkensa.

Viimeistään encoreiden toiseksi viimeisenä kuullun We Might Fall Apart -kappaleen aikana Pakkahuoneen katto tuntui nousevan parilla metrillä. Tunnelmaksi jäikin viimeisenä Tampereella kuullun Disco Ensemble kappaleen Stun Gun jälkeen, että edeltävän kappaleen ennustus hajoamisesta kappaleiksi saattaa hyvinkin yleisön kohdalta pitää paikkansa. Suomen musiikkikenttään tulee jäämään Disco Ensemblen kokoinen ammottava aukko, jonka paikkaaminen tulee tänään kuullun ja nähdyn perusteella olevan vaikeaa.

Kokonaisuutena Tullikamarin Tammerfest-konsepti, jossa yhtyeet seuraavat saumattomasti toisiaan ilman väliaikoja osoittautui jälleen toimivaksi. Kaikki torstaina esiintyneet yhtyeet olivat myös vedossa, mikä oli omiaan nostamaan tunnelmaa.

Palatakseni vielä lopuksi vielä Varvaraan ja heidän viime kesäiseen tänäänkin kuultuun singleen Weatherman, josta itse Metallican Lars Ulrich totesi radio-ohjelmassaan: ” Awesome track! Great vibe!”. Tätä mukaillakseni: Upea ilta! Hieno fiilis!

Tammerfest 2018: Tullikamari, Disco Ensemble, Von Hertzen Brothers, Varvara ja The Empire Strikes, torstai 19.7.2018

Kuvat ja teksti Ville Laine