Hikisille keleille ei näy loppua – Ennätykset voivat pian paukkua: näin monta hellepäivää on jo takana

Vielä ei kesä ole poikkeuksellisen helteinen, mutta lähellä ollaan. Kymmenen päivän ennuste kartuttanee hellepäiviä rutkasti.

Helle jatkuu, mutta ukkoskuurotkin voivat yllättää, ainakin loppuviikosta Katja Kaikkonen

Karvinen Eeva

Kymmenen seuraavan päivän ennuste lupaa edelleen hellettä niin Uudellemaalle kuin koko Suomeenkin. Ilmatieteen laitoksen mukaan jossain kuitenkin sataakin joka päivä. Uudellemaalla pieni sateen todennäköisyys on tiistaina iltapäivällä.

Loppuviikolla virtaa kosteampaa ilmaa kaakosta ja torstaista lähtien on odotettavissa iltapäivisin ukkoskuuroja. Varmin päivä välttyä sadekuuroilta on ennusteen mukaan keskiviikko. Ukkosten osalta ennusteeseen on tehtävä vielä tarkennuksia.

Lämpötiloissa Etelä- ja Keski-Suomessa ollaan 28-30 asteen tuntumassa. Rantaviivojen läheisyydessä ilma on viileämpää.

Vaikka "musta tuntuu"-tunteella hellettä on piisannut jo ennätysmäärä, ollaan kuitenkin vielä lämpimien kesien 2010 ja 2014 suhteen jäljessä.

Hellettä on kyllä ympäri Suomea ollut toukokuusta lähtien jo 41 päivänä, mutta yksittäisten asemien tilastoissa ollaan meteorologi Ari-Juhani Punkan mukaan vielä hieman jäljessä.

Uudellamaalla kesällä 2010 Vihdissä mitattiin 40 hellepäivää. Tänä kesänä Helsinki-Vantaan lentoasemalla hellepäiviä on laskettu 22 kappaletta. Hyvinkään mittausasemalla niitä on ollut 21.

Kirittävää on lähemmäs kahdenkymmenen päivän verran. Punkan mukaan seuraava kymmenen päivän jakso tuo hellepäivien määrään todennäköisesti ison kertymän.

Muun maan osalta Kouvolan Utissa vuonna 2010 hellepäivien määräksi laskettiin 48. Vuonna 2014 hellepäiviä oli 43. Tänä vuonna kärkipäässä olleissa Mikkelissä ja Heinolassa hellettä on ollut noin 25 päivää.

Aiempien vuosien luvuissa on koko vuoden hellepäivät. Nyt eletään heinäkuun loppua, joten ennätysten rikkominen ei ole mahdotonta.

Sademäärissä ollaan Uudellamaalla sekä Kaisaniemen että Helsinki-Vantaan mittausasemien mukaan keskiarvossa. Sen sijaan Lounais-Suomen saaristossa ja Ahvenanmaalla on todella kuivaa. Ahvenmaalla on satanut yli 50 ml vähemmän kuin tavallisesti.

Itäisessä Suomessa sadetta on saatu runsaasti. Siellä sadetta on ollut 100-150 ml keskimääräistä enemmän.