Meteorologi kertoo hiostavan helleputken syyn: Blocking-ilmiö teki Suomesta jopa kuumemman kuin Välimeren maista

Suomessa ja Pohjoismaissa poikkeuksellisen pitkään jatkunut helleputki johtuu ilmiöstä nimeltä "blocking high pressure". Suomeksi meteorologit puhuvat sulkukorkeapaineesta.

Blocking-korkeapaineen seurauksena lämmin ilmamassa estää viileän ilman vyörymistä Suomen ylle. Tämä nostaa lämpötilat paikoittain hyvin korkeiksi.

Tänä kesänä on koettu sekin harvinaisuus, että etelänlomille Välimerelle suunnistaneet suomalaiset ovat saaneet nautiskella jonkin verran viileämmistä keleistä kuin koti-Suomessa. Esimerkiksi Kreikassa lämpötilat jäivät viime viikolla paikoin 25–28 asteeseen, kun Suomessa hikoiltiin jopa30 asteen lämmössä.

Viileämpää ilmaa olisi nyt Pohjoismaissakin, mutta vain Islannissa.

– Viime viikkojen matalapaineet ovat liikkuneet Islannin yllä asti, mutta ne eivät ole päässeet Skandinavian ylle, meteorologi Ville Siiskonen kertoo.

Kulunut kesä on ollut Suomessa hyvin helteinen ja paikoittain lämpöennätyksiä rikkova. Ennätykselliseen helleputkeen on vielä kuitenkin matkaa. Yhä helteisempi kesä koettiin Suomessa viimeksi vuonna 2014, tuolloin peräkkäisiä hellepäiviä oli peräti 26.

Tämän kesän kuumin päivä on ollut toistaiseksi 18. heinäkuuta, jolloin mittari kohosi33,7 asteeseen Vaasassa.

Helpotusta korkeimpiin lämpötiloihin on tiedossa tällä ja tulevalla viikolla, kun sateet ja ukkoset viilentävät ilmaa hieman.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut