Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palautusta Finnairin lennolla vastustanut Aino Pennanen: "Toivon, että useampi ihminen jatkossa nousisi ylös"

Finnairin lentoa Berliiniin tiistaina aamupäivästä vastustanut vihreiden eduskuntaryhmän Aino Pennanen kommentoi kohuttua protestiaan ja avasi tapahtumien kulkua.

Vihreiden viestintäpäällikkö Henna Hakkarainen kertoi Pennasen kommentit Facebook-viestissään.

Pennanen kertoo useamman poliisin vieneen hänet koneesta maijaan, jolla hänet kuljetettiin pois.

– Tämä, koska kapteeni ei suostunut pyyntööni olla nousemasta ilmaan palautettavan kanssa. Palautettava oli takarivissä, useamman poliisin todella tiukasti pitelemänä ja vaikersi, pää painettuna penkin alle.

Pennasen mukaan useampi ihminen kyseli tilanteesta ja huusi häntä lopettamaan jatkolennon vuoksi. Lopulta lentokapteeni pyysi paikalle poliisit.

– En tiedä mihin tätä ihmistä ollaan viemässä ja mitä hänelle nyt tapahtuu. Mutta tässä tilanteessa en kokenut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää auttaa. Siinä en onnistunut.

Pennanen toivoo teon herättelevän ihmisiä nousemaan ylös vastaavanlaisissa tilanteissa ja toivovansa, että "useampi lentokapteeni- ja yhtiö vastaavissa valitsisi toisin".

– Suomen palautuspolitiikka ei ole tällä hetkellä kestävällä pohjalla: kokeneet juristit ovat jo pitkään viestineet, että turvapaikkamenettelyssä on vakavia puutteita, oikeusapu on romutettu ja suojelujen saamisen kynnystä nostettu.

Esimerkiksi Pennanen nostaa palautukset vaarallisina pidettyihin maihin.

– Suomi palauttaa ihmisiä esimerkiksi Afganistaniin johon ei ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pitäisi lähtökohtaisesti lähettää ketään. Nämä ovat niitä aikamme isoja ihmisoikeuskysymyksiä, joita koen että minulla on velvollisuus nostaa, sillä ketään ei pidä lähettää hengenvaaraan, Pennanen päättää.