Uusi start up -yritys auttaa muita yrityksiä kansainvälistymään

YRITYS Tamperelainen WorkBoost kannustaa pk-yrityksiä kansainvälisille markkinoille.

Sunny Wong Hong Kongista, Helmiina Äimälä Suomesta ja malesialaistaustainen Karen Ahtiainen etsivät pk-yrityksille kansainvälistymismahdollisuuksia. Taustalla WorkBoostin toimitusjohtaja Sami Puttonen. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Tampereella on parhaillaan käynnissä projekti, jossa etsitään yrityksille mahdollisuuksia kasvaa kansainvälisesti. Projektia pyörittää tamperelainen start up -yritys WorkBoost.

– Suomessa on paljon vakavaraisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla on mahdollisuuksia kasvaa myös kansainvälisesti. Meidän tehtävänä on etsiä siihen keinoja ja työkaluja, WorkBoostin toimitusjohtaja Sami Puttonen kertoo.

Yritys rekrytoi kesäksi 25 juuri valmistumassa olevaa tai valmistunutta opiskelijaa, jotka työskentelevät monialaisissa tiimeissä. Tuloksia nähdään 17. elokuuta, kun projekti päättyy.

– Kesän lopussa meillä on luotuna palvelumalli, minkä jälkeen alkaa asiakkaiden hankinta. Meillä on myös meneillään kaksi pilottihanketta, josta toisessa teemme yritykselle markkinointiselvitystä.

Ryhmissä on jäseniä ympäri maailmaa, muun muassa Italiasta, Intiasta, Bangladeshistä, Singaporesta, Iranista, Venäjältä, Ranskasta, Vietnamista ja Skotlannista. Henkilöt edustavat 18:aa eri kansallisuutta ja kymmentä eri alaa.

– Jos haluaa kansainvälistyä, on kannattavaa ottaa mukaan myös ulkomaista osaamista. Paikallisen kielen ja kulttuurin tuntemus sekä olemassa olevat paikalliset verkostot ovat yrityksille hyödyksi. Vaikka kielimuuri monia yrityksiä pelottaakin, harvoin muistetaan, että moni kansainvälinen osaaja ymmärtää suomea ja maailmalle lähtiessä sillä kielellä ei kuitenkaan pitkälle pärjää, Puttonen kertoo.

Yksi projektissa mukana olevista on malesialaislähtöinen Karen Ahtiainen, jolla on 18 vuoden työkokemus viennin ja markkinoinnin alalta. Hän on työskennellyt muun muassa Nokian palveluksessa.

Ahtiainen kertoo yhden esimerkin paikallistuntemuksen merkityksestä.

– Yksi asiakkaani halusi viedä Kaukoitään suomalaisia puutaloja. Sanoin heti, ettei sellainen kannata, sillä trooppinen ilmasto aiheuttaa puutaloille kalliita ylläpitokuluja. Tiesin, että yritys myy myös kaviaaria, ja sain toimitusjohtajan suostuteltua näkökulman vaihdokseen eli myymään kaviaaria Singaporen rikkaille. Astinlautana toimi F1-osakilpailu, koska kohdeyleisö siellä oli samaa kuin asiakaskunta.

WorkBoostin toimitusjohtaja uskoo, että kansainväliselle osaamiselle on kysyntää Pirkanmaalla.

– Kaikilla pk-yrityksillä ei ole aikaa tai mahdollisuuksia suunnitella kansainvälistymistä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomi on pieni maa, ja jos haluaa kasvua, on osaamista suunnattava myös ulkomaille. Suomalaisilla tuotteilla on kysyntää maailmalla, Puttonen kertoo.

Perinteisesti vientiyritykset suuntaavat ulkomailla vain messuille.

– Se on kallis vaihtoehto ja vain yksi monista mahdollisuuksista, Puttonen muistuttaa.

WorkBoost auttaa yrityksiä myös kansainvälisessä rekrytoinnissa.

– Suomessa puhutaan osaajapulasta, mutta samaan aikaan kansainvälisille osaaijlle ei löydy työmahdollisuuksia. Haluamme toimia sillanrakentajana osaajien ja yritysten välillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.