Ylöjärveläisnainen pyöräilee Espanjan ympäri – tuleva syntymäpäivä innoitti tempaukseen

Ylöjärveläinen Taina Liekari asuu osan vuodesta Espanjassa. Ensi kesänä hän pyöräilee toisen kotimaansa ympäri. Riina Haapala

Riina Haapala

Ylöjärveläinen Taina Liekari pyöräilee ensi kesänä ystävänsä Laura Toukolan kanssa Espanjan ympäri. Liekari täyttää ensi vuonna 50 ja kipinä 4 000 kilometrin reissulle syntyi, kun hän ajatteli, että jotenkin puolta vuosisataa pitäisi juhlistaa. Alkujaan Liekarin oli tarkoitus lähteä matkalle yksin, mutta kun hän puhui asiasta Toukolalle, tämä ilmoitti haluavansa mukaan.

Liekarilla on kokemusta pitkistä vaelluksista: viimeksi hän käveli Gran Senda de Málagan vaelluksen, jonka pituus on 721 kilometriä. Tuolla reissulla Toukola toimi Liekarin huoltajana. Kummallakaan ei kuitenkaan ennestään ole kokemusta yhtä pitkistä pyöräilyreissuista kuin mitä ensikesäinen tulee olemaan.

– Pisin pyöräilymatkani on tähän mennessä 450 kilometriä, Liekari kertoo.

– Laura on kovakuntoinen nainen, mutta hän on käynyt salilla ja treenannut voimaa. Nyt hänellä alkaa kestävyysharjoittelu.

Treenaamatta ei pyörävaellukselle suinkaan lähdetä. 4 000 kilometriä pitää sisällään useita nousuja ja aikaa on varattu 50 päivää.

”Kun päivät ovat pitkiä, on välillä kiva päästä oikeaan sänkyyn ja suihkuun.

Mutta miksi juuri Espanjan ympäri?

Liekari kertoo joskus harkinneensa Suomen kiertämistä, mutta yleensä Suomen kesä ei säillään helli. Espanjassa on myös halvempaa kuin Suomessa.

– Ja minä tykkään Espanjasta, se on mukava paikka, osan vuodesta maassa asuva Liekari kertoo.

Liekarin matkakumppani Toukola asuu ympärivuotisesti Espanjassa.

Aivan ilmaista ei toki Espanjassakaan pyöräily ole. Parivaljakko laski, että alkuperäisen suunnitelman mukaan reissu olisi tullut maksamaan yli 9 000 euroa. Se olisi sisältänyt joka yö yöpymisen hostellissa tai muussa vastaavassa majapaikassa.

– Silloin on loma-aika emmekä pysty varaamaan majoitusta etukäteen. Siihen menisi paljon rahaa ja toinen on ruoka. Ensin laskettiin, että käytäisiin syömässä ravintoloissa, mutta siitä olisi tullut kallista kun ei voi ajatella, että syön tänään vähemmän, kun sitten ei jaksa, Liekari kertoo.

Sen takia Liekari ja Toukola ottavat mukaansa teltan ja retkikeittimen. Toisin kuin Suomessa, Espanjassa ei voi leiriytyä minne tahansa. Puhelimet on myös saatava ladattua jo turvallisuussyistä. Teltan lisäksi välillä on myös kiva päästä oikeaan sänkyyn.

– Kun päivät ovat pitkiä ja on kuuma, niin välillä on kiva päästä oikeaan sänkyyn, suihkuun ja syömään jonkun toisen laittamaa ruokaa.

Ennen kuin matkaan ensi toukokuussa päästään, on edessä ankara treenikausi ja paljon käytännön järjestelyitä. Liekari ja Toukola joutuvat muun muassa hankkimaan useita liittymiä, sillä Etelä-Espanjasta ostettu nettiliittymä ei toimi maan pohjoisosissa. Ostoslistalla on myös paperikartta ja opeteltavana vielä espanjan kieli sekä pyörän korjaus.

Suurimmaksi haasteeksi Liekari nimeää yhteiselon. Vaikka kumpikin on luonteeltaan leppoisa eikä hermostu helposti, pyöräilymatkat tulevat olemaan pitkiä ja päivän päätteeksi kumpikin on varmasti väsynyt eikä toisen huomioiminen ole aina helppoa.

– Olemme työstäneet jo sitä läpi, että mitä tehdään, kun rupeaa kiukuttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Kolumni: Parempaa palvelua
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 10. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 13. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 14. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen
 15. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 11. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 12. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 13. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.