Tässäpä kivannäköinen uudisrakennus – Mitä mieltä olet Tampereen keskustan uudesta koulutalosta?

KESKUSTA Juhannuskylän koulun lisärakennusta voi luonnehtia onnistuneeksi. Se miellyttää silmää, eikä suunnittelussa ja rakentamisessa tuhlattu aikaa.

Juhannuskylän koulun uudisrakennus on oikealla. Vasemmalla on Johanneksen koulutalo, joka täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Erkkilänkadun varteen ilmestynyt uudisrakennus on piristävä poikkeus Tampereen katukuvassa ja rakentamisessa: talo on suunniteltu ja rakennettu pikaisesti ja sen ulkonäkö on miellyttävän kotoisa.

Terrakotan punainen talo sopii 120 vuotta täyttävän Johanneksen koulun kylkeen lähes huomaamattomasti – aivan kuin puulla verhoiltu uudisrakennus olisi seissyt tällä paikalla jo pitkään.

Kyseessä on Juhannuskylän koulun uusi lisärakennus, jonka lapset ovat nimenneet Pikkukouluksi.

Viime syksynä alkoi näyttää siltä, etteivät kaikki oppilaat mahdu Juhannuskylän koulutaloihin ja uuden rakennuksen suunnittelu alkoi.

– Rakennuslupa oli lainvoimainen 11. kesäkuuta, ja heti samana päivänä pidettiin aloituskokous. Rakennus ehti kuin ehtikin valmistua ennen koulujen alkua, Tampereen Tilapalvelujen hankepäällikkö Antti Lakka kertoo.

Hän on tyytyväinen paitsi koulun ulkonäköön myös sisätiloihin.

– Rakennus on sisältä täysin moderni, ja esimerkiksi tiloja voidaan jakaa siirrettävillä seinämillä.

Huomionarvoista on sekin, ettei Pikkukoulussa ole pattereita yhtä varastohuonetta lukuun ottamatta. Lattialämmitys on vain kuraeteisessä ja invavessassa.

– Rakennus lämmitetään pattereiden sijaan nykyaikaisen ilmanvaihtojärjestelmän avulla. Pikkukoulu on Suomen ensimmäinen koulu, joka lämmitetään tällä tavalla.

Koulu on mukana energiatehokkaan rakentamisen pilottihankkeessa eli ePilotissa.

Koulu on rakennettu moduuleista vähän samaan tapaan kuin siirrettävät koulut. Lähes kaikki on tehty valmiiksi tehtaalla, ja huoneet on tuotu Tampereelle kokonaisina siten, että kaapit ja naulakot ovat olleet jo paikoilleen asennettuina.

– Rakennus ei ole kuitenkaan parakki, Lakka muistuttaa.

Pikkukoulun on rakentanut Teijo-Talot Oy ja suunnitellut Arkkitehtitoimisto RCo Oy.

– Rakennus sijaitsee arkkitehtonisesti haastavassa paikassa, joten ulkonäöstä voi kiittää myös kaupunkikuvatoimikuntaa, joka valvoi suunnittelua, Lakka kertoo.

Kaupunki sai yhteensä neljä tarjousta urakkaan, joka sisälsi sekä suunnittelun että rakentamisen. Suunnitelmat olivat hyvin erinäköisiä.

– Kaikkein edullisin vaihtoehto olisi ollut pulpettikattoinen parakki. Teijo-Talojen suunnitelma ei ollut halvin, mutta kuitenkin halvimmasta päästä.

Kokonaisuudessaan uusi lisärakennus maksaa noin 1,6 miljoonaa euroa. 

Pikkukoulu on nimensä mukaisesti pienten koulu. Rakennukseen tulee kolme eskariryhmää, yksi ekaluokka ja 1.–2.-luokkalaisista koostuva montessoriluokka. Lisäksi koulussa järjestetään pienten valmistavaa opetusta.

Juhannuskylän koulun apulaisrehtori Marketta Kannisto on mielissään uusista tiloista.

– Keskustassa on jo pinnisteltävä, mihin ryhmiin lapset saadaan mahtumaan, sillä keskustassa asuu aiempaa enemmän lapsiperheitä.

Pikkukoulu on mitoitettu 125 oppilaalle.

Juhannuskylän koulu

Juhannuskylän koululla on kolme koulutaloa, jotka ovat Tammerkosken koulutalo, Johanneksen koulutalo ja juuri valmistunut Pikkukoulu.

Johanneksen koulutalo täyttää tänä vuonna 120 vuotta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut