Lähtikö oluen naukkailu käsistä kesälomalla? – Näin helposti alkoholinkäytön riskiraja ylittyy

Jo yksi olut päivässä riittää ylittämään kohtalaisen riskin rajan naisella. JOHANNA ERJONSALO

Tero Vähämäki

Kesä, loma ja terassikelit. Mukavalta kuulostava yhdistelmä voi vaatia veronsa vielä pitkään loman päätyttyä.

Moni sammuttaa janonsa grillin äärellä muutamalla huurteisella. Yhdestä oluesta tuleekin helposti useampi, ja putki voi niin sanotusti jäädä päälle.

Riskirajana pidetään tällä hetkellä 24 olutta viikossa miehille ja 16 olutta viikossa naisille. Harva ehkä muistaa, että kyseessä on nimenomaan korkean riskin raja.

Kohtalaisen riskin raja on jo huomattavasti matalampi: 14 olutta viikossa nauttiva mies ja seitsemän olutta viikossa kulauttava nainen kuuluvat kohtalaisen riskin ryhmään.

Täysin turvallista alkoholinkäyttöä ei olekaan ja riippuvuus voi syntyä huomaamatta.

Lääkäri ja tutkimusprofessori Hannu Alho kertoo, että riippuvuuden syntymistä voi ehkäistä esimerkiksi kirjaamalla alkoholinkäyttöään juomapäiväkirjaan ja miettimällä tavoitteita juomisen vähentämiseen.

Mikäli tavoitteissa meinaa lipsua, voi olla hyvä ottaa yhteyttä työterveyslääkärin puoleen. Lääkäriin kannattaa ottaa mukaan juomamäärät paljastava päiväkirjansa.

– Nykyään juomapäiväkirjan pito sujuu helposti kännykällä, sillä on myös monia mobiilisovelluksia omien juomatapojen seuraamiseen, Alho muistuttaa.

Täysraittiutta pidetään usein ainoana keinona päästä irti alkoholikoukusta.

Väitettä tarkennettiin muutama vuosi sitten, kun amerikkalainen päihdeammattilaisten järjestö National Institute on Alcohol and Alcoholism muutti kantaansa totesi kohtuukäyttöön tähtäävät hoidot päteviksi.

Markkinoilta löytyy nykyään myös lääkkeitä, joiden luvataan vähentävän alkoholinhimoa. Alho muistuttaa, ettei lääkkeeseen kannata kuitenkaan tukeutua liikaa. Muutos lähtee lähes aina omasta pääkopasta.

– On syytä muistaa, että se ei kuitenkaan ole ihmelääke, vaan jarru. Lääkehoidon lisäksi tarvitaan aina myös terapiaa.

Netistä löytyy myös paljon sivustoja oman alkoholinkäytön pohdintaan. Muun muassa Päihdelinkin sivuilla osoitteessa www.paihdelinkki.fi voi tehdä testin, joka mittaa varsin luotettavasti alkoholiriippuvuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"
 15. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.