Tuhoeläin vaihtoi kohteensa kotien pihoihin – "Kaikki niille käy"

Marleena Kallo-Tsumak sanoo, että paras aika hävittää lehtokotiloita on keväällä ennen uusien sukupolvien syntymistä. Marleena Kallo-Tsumak

Karvinen Eeva

– Niitä on täällä kaikkialla, maa-artisokassakin, Marleena Kallo-Tsumak tuskailee ja rientää nostamaan kasvin lehteä näyttääkseen taas yhden lehtokotilon, joka jyrsii hänen puutarhaansa.

Jyrsiminen lienee väärä sana, mutta jyrsityiltä kasvien lehdet todella näyttävät.

– Kuunliljat ovat niiden superherkkua. Kaikki käy, Kallo-Tsumak harmittelee.

Katsotaan vielä punaisena hohtavan liljan sisään. Ja totta. Siellä on taas yksi.

– Pariin vuoteen en ole laittanut kasvimaata, koska miksi syöttäisin kasvit kotiloille, Kallo-Tsumak sanoo.

Tuusulassa asuva Kallo-Tsumak ei ole jäänyt odottelemaan kotiloiden tuhoja.

Omakotitalon pihassa käydään yhden naisen sotaa, niin kuin hän nauraen toteaa.

– Olen nyt saanut määrän noin yksi kolmasosaan lähtötilanteesta. Kallo-Tsumak summaa taistelua

Kotikatu on joskus Kallo-Tsumakin mukaan mustana kotiloista. Kotilot tilsaantuvat kadulle ja elävät lehtokotilot syövät kuolleita lajitovereitaan. Muutenkin ne syövät kuollutta ainesta, kuten kuivuneita lehtiä.

– Toivoisin, että ihmiset keräisivät koirankakat pois ja pitäisivät paikat siisteinä kuolleesta kasviaineksesta, kotipuutarhuri pyytää.

BiologiLeena Luoto kehottaa lehtokotiloiden kanssa kamppailevia miettimään, miksi kotilot viihtyvät juuri minun pihallani?

– Lehtokotilot viihtyvät kalkkipitoisissa maissa, koska ne tarvitsevat kalsiumin kuoreensa. Nyt kalkkia levitetään sinne tänne, Luoto toteaa.

Toiseksi Luodon mukaan katteiden käyttö antaa lehtokotiloille hyvät oleskelu- ja syöntipaikat.

Myös kastelu lisää kotiloiden yöseikkailuja.

Luoto neuvoo jättämään ruokamuureja, tässä tapauksessa nokkosia, suojaksi, sillä lehtokotilot syövät niitä. Tällöin kuunliljat ja nauhukset saavat olla rauhassa. Jos ei ole allerginen pujolle, sekin menee kotilon vatsaan.

– Yhtä vaihtoehtoa hävitykseen ei ole, Luoto sanoo.

Alkuperäinen laji

Biologi Luoto kertoo, että lehtokotilo on alkuperäinen lehtometsän laji Suomessa. Lehtojen hävittyä kotilot ovat siirtyneet lehtomaisiin pihoihin.

Luoto sanoo, että rastaat ovat olleet kovilla kesäpesueen ruoan saannin kanssa. Ne ovat saaneet kotiloista ruokaa poikasilleen. Myös kovakuoriaisissa on luontaisia lehtokotiloiden syöjiä.

Sallittuja rautafosforirakeita Luoto neuvoo laittamaan vain niiden kasvien tyvelle, jotka ovat vaarassa. Liiat rakeet kotilot kiertävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 8. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 9. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 10. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 11. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 12. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 13. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin
 14. Tampereelle nuorten kulttuurikeskus, joka onkin jo vanha tuttu – "Myös nuorilla on paljon mahdollisuuksia luoda omaa kulttuuria ja tuoda sitä näkyville"
 15. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.