Polkupyörät eivät mahdu uusissa taloyhtiöissäkään minnekään – Ministeriö: "Tämä on valtavan iso ongelma"

Liian täydet polkupyörävarastot ovat ongelma ja riidan aihe monessa taloyhtiössä, koska säilytystilat ovat alimitoitettuja jopa uusissa taloissa. Sanna Sarenius

Jyrki Hämäläinen

Polkupyörien säilytystilasta on taloyhtiöissä pääsääntöisesti pulaa, ilmenee Kiinteistöliiton taloyhtiölle tekemästä kyselystä.

2 700 vastauksen perusteella säilytystilat riittävät hyvin vain joka neljännessä taloyhtiössä.

Eniten tilanpuutetta on Helsingin kantakaupungissa, mutta myös rivitaloyhtiöissä. Vaikeinta tilan löytäminen pyörille on vanhoissa taloissa, mutta vastausten perusteella myös joka kolmannessa 2000-luvulla rakennetussa taloyhtiössä pyörät mahtuvat varastoihin huonosti tai vain välttävästi.

Riittämättömät säilytystilat taloyhtiössä ovat paitsi asumishaitta, myös haaste valtakunnallisten ympäristötavoitteiden kannalta. Kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa on asetettu tavoitteeksi kävelyn ja pyöräilyn matkamäärien kasvattaminen kolmanneksella.

Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Maija Stenvall ei ole kyselyn tuloksista yllättynyt.

– Tästä puhutaan paljon. Pyöräpysäköinti on yksi keskeinen pullonkaula, kun kestävää liikkumista edistetään ilmastotavoitteiden vuoksi. Ongelma on valtavan iso vanhoissa taloyhtiöissä, kun kaavaohjausta ei ole aiemmin ollut.

Lainsäädäntö ei sisällä velvoitetta osoittaa asemakaavassa tiettyä määrää pysäköintipaikkoja tai säilytystilaa suhteessa rakennusoikeuteen sen paremmin autoille kuin polkupyörille. Asia on täysin kuntien harkinnassa.

Maija Stenvallin mukaan kuntien määräykset ovat menneet hyvin läpi asemakaavoihin tällä vuosituhannella, ja normiston kehittäminen on lähtenyt hyvin liikkeelle.

– Esimerkiksi Helsingissä on varmastikin jokaisessa uudessa asemakaavassa pyöräpysäköinnille miniminormi. Vanhoissa asemakaavoissa niitä ei juuri ole, mutta kun sellaisilla alueilla tehdään mittavia saneerauksia, asia on otettava huomioon rakennusluvan hakemisen yhteydessä.

Stenvallin mielestä pyöränormeista tai ohjeistuksesta olisi hyvä keskustella, kun maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen on lähdössä käyntiin.

– Mutta ongelma ei ole siinä, etteivätkö kunnat ottaisi tätä huomioon. Määräyksiä on tullut asemakaavoihin ja rakennusjärjestyksiin. Tarvittaisiin ohjeita, ratkaisumalleja ja kustannusarvioita. Polkupyörien säilytys liittyy yleisiin piha-alueiden pysäköinnin ratkaisumalleihin. Kun autopaikkojen määrää vähennetään, miten tilaa käytetään kestävän liikkumisen edistämiseen.

Maija Stenvall huomauttaa, että esimerkiksi sähköpyörät sekä tavaroiden ja lasten kuljettamiseen tarkoitetut kuormapyörät eivät mitenkään taivu nykyisiin jo valmiiksi alimitoitettuihin ulkovälivarastoihin.

Myös Kiinteistöliiton kyselyssä kävi ilmi, ettei sähköpyöriin ja kuormapyörien säilytykseen liittyviä kysymyksiä ole pohdittu taloyhtiöissä juuri lainkaan. Kolmasosa vastaajista ei edes tuntenut kuormapyörän käsitettä.

Hylättyjen pyörien poistamisesta taloyhtiöiden pyörävarastoista on kyselyn mukaan yleensä huolehdittu hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.