Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Janne "Nacci" Tranberg ja neljä muuta yhä karussa – näin krp kommentoi etsittyjen listaa

Keskusrikospoliisi julkaisi listan Suomen etsityimmistä henkilöistä 20.6.

Kahdeksan miehen lista on nyt kaventunut viiteen, ja krp toivoo edelleen saavansa yleisöltä vihjeitä, jotka johtavat etsintäkuulutettujen tavoittamiseen.

Etsityimpiä henkilöitä epäillään tai heidät on tuomittu törkeistä rikoksista.

Suomi on etsintäkuuluttanut eurooppalaisen ja pohjoismaisen pidätysmääräyksen perusteella kansainvälisesti yhteensä noin 130 henkilöä.

– Vihjeistä on meille paljon hyötyä. Viime vuonna saatiin puolet kiinni ja nyt kolme kahdeksasta on jo löytynyt. Osa vihjeistä menee tietysti roskakoriin, mutta usein ne myös johtavat toimenpiteisiin, kertoo krp:n rikoskomisario Ritva Santtila

Tämän vuoden etsityimmistä roistoista suomalainen Richard Stig-Ole Lundberg saatiin kiinni vain neljä päivää listan julkaisusta Tukholmassa. Lundbergillä oli suorittamatta kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeus muun muassa törkeästä ryöstöstä ja törkeästä huumausainerikoksesta.

Arto Sakari Olkkonen puolestaan ilmoittautui itse poliisilla Pasilan poliisilaitoksella 26.6. tiistaiaamuna. Olkkonen oli listalla törkeän huumausainerikoksen vuoksi.

Kaksi eurooppalaista pidätysmääräystä saanut Tuomo Antti Ahonen saatiin kiinni Espanjassa 28.6. Ahosen löytymisen jälkeen lista ei ole suurta huomiota saanut.

Vielä löytämättä on syyrialainen vuonna 1987 syntynyt Kutaibah Ghannoum, joka on puolestaan määrätty pidätettäväksi epäillystä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä, jonka rikoshyödyn epäillään olevan ainakin 220 000 euroa.

Ruotsalainen vuonna 1981 syntynyt Jani Juhani Kellokumpu on Ruotsin toimivaltaisen viranomaisen laatiman eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella etsintäkuulutettu henkilö. Kellokummusta on kaksi eurooppalaista pidätysmääräystä, jotka liittyvät epäiltyihin törkeisiin kuolemantuottamuksiin. KRP:n tietojen mukaan Kellokumpu saattaa oleskella Suomessa.

Iranilaisesta vuonna 1988 syntyneestä Aram Kohnepushista on eurooppalainen pidätysmääräys, joka koskee epäiltyjä törkeitä petoksia, törkeitä väärennyksiä ja muita rikoksia. Rikoksia on yhteensä yli 30 ja niistä on saatu hyötyä noin 600 00 euroa.

Suomalaisesta vuonna 1982 syntyneestä Ville Tapani Lehmusmetsästä on puolestaan eurooppalainen pidätysmääräys, joka koskee suorittamatta olevaa noin seitsemän vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta.

Listan tunnetuin nimi on vuonna 1974 syntynyt Janne Petteri Tranberg, joka tunnetaan myös nimellä Janne Nacci. Tranbergista on kaksi eurooppalaista pidätysmääräystä, jotka koskevat suorittamatta olevaa noin yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden rangaistusta sekä epäiltyjä törkeitä veropetoksia.

Tranberg oli pitkään liivijengi Cannonball MC:n johtohahmoja, kunnes hänet erotettiin viime vuonna. Erottamisen yhteydessä MTV uutisoi, että liivijengin taru on käytännössä loppu. Tranberg on myös erittäin suosittu sosiaalisessa mediassa: esimerkiksi Instagramissa hänellä on yli 25 tuhatta seuraajaa.

Rikoskomisario Santtilan mukaan krp on saanut hyödyllisiä vihjeitä kateissa olevista rikollisista.

– Kellokummusta ja Tranbergista on tullut muutamia vihjeitä. Lisäksi Kohnepushista tuli vinkkejä heti listan julkaisun jälkeen, mutta nyt on taas ollut hiljaisempaa. Kohnepushi oli listalla jo viime vuonna, kertoo Santtila.

– Lehmusmetsästä ja Ghannoumista ei ole kuulunut. Vihjeitä kaivataan edelleen.

Etsintäkuulutettuja koskevat tiedot ja havainnot voi välittää Keskusrikospoliisille puhelimitse 050 440 1800 tai sähköpostilla wanted.krp@poliisi.fi